Meg fogsz lepődni, milyen fiúnevek és lánynevek vannak Ny betűvel

2024. október 27.
A magyar fiúnevek és lánynevek között alig néhány kezdődik Ny betűvel. Mondhatjuk, hogy éppen ezért ezek nagyon különleges és egyedi keresztnevek. De vajon megéri ennyire ritka nevet választanunk a gyerekünknek?
Fiúnév és lánynév ny betűvel
  • Egy kezünkön meg lehet számolni, összesen hány Ny betűvel kezdődő fiúnév és lánynév anyakönyvezhető Magyarországon.
  • Nagyon ritka keresztnevek az ny-betűs lánynevek és fiúnevek.
  • Adnánk a gyerekünknek ezeket az Ny betűvel kezdődő neveket?

Ha már ilyen kevés van az Ny betűvel kezdődő fiúnevekből és lánynevekből, legalább igen ritkák ezek a keresztnevek. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyerekünk jól járna vele, ha ezeket a ritka ny-betűs keresztnevek közül kapná valamelyiket. Mit gondolunk ezekről az utónevekről? A legjobb vagy legrosszabb névválasztások közé tartoznak?

Ezek a lánynevek Ny betűvel a magyar nyelvben

A Nyelvtudományi Kutatóintézet eddig összesen két ny-betűs lánynevet engedélyezett női keresztnévként Magyarországon. Nincs sok választásunk tehát, ha pont Ny betűvel kezdődő lánynevet keresünk gyermekünknek. Cserébe ez a két keresztnév roppant különleges és hangzatos.

1. Nyeste

Aki régi magyar nevet szeretne lányának adni, annak szerencséje van. Az egyik legszebb ilyen keresztnevünk éppen Ny betűvel kezdődik. A Nyeste ráadásul illeszkedik a mostani természetközeli névválasztási trendekbe is, ugyanis a nyest állatnév kicsinyítőképzős alakja. Ha megnézzük milyen kecses és nemes állatról van szó, meg is hozza a kedvünket az ny-betűs lánynévhez.

2. Nyina

Az orosz-szláv eredetű ny-betűs lánynév a -nina végződésű női nevekből állandósult keresztnévként (gondoljunk például a Kareninára). Népszerű névváltozata a Nina, sokkal ritkább a szláv kiejtéssel Nyinaként való használata. 

Ezek a fiúnevek Ny betűvel a magyar nyelvben

Ny-betűs fiúnévből is csak kettő van, hasonlóan a lánynevekből. Abban már nem vagyunk olyan biztosak, hogy ezek is annyira jó választás lennének a névadásnál, mint az Ny betűvel kezdődő lánynevek.

1. Nyék

A két ny-betűs fiúnév egyike – hasonlóan az Ny betűvel kezdődő lánynevekhez – egy régi magyar férfinév. Ez az egyik honfoglaló törzs nevéből vált önálló utónévvé. Ha továbbmegyünk, a nyék szó eredeti jelentése a magyar nyelvben a sövény, kerítés volt. Ebből származik az ősi magyar törzs neve is.

2. Nyikoláj

Bár az Ny betűvel kezdődő fiúnév hangzása szlávos, mégis görög eredetű névről van szó. A Nikolaos utónév szláv nyelven keresztül meghonosodott változata az ny-betűs fiúnév. Magyarosabb változata a Miklós, ami talán jobb választás is lehet ezúttal, mint az ny-betűs fiúnév.

Fotó: Getty Images, Unsplash