Meglepő gyereknevek lesznek népszerűek 2033-ra a mesterséges intelligencia szerint

2023. július 07.
Megkérdeztük a ChatGPT-t, mi a jóslata a névválasztási trendekkel kapcsolatban. Egészen érdekes meglátásai vannak a mesterséges intelligenciának azzal kapcsolatban, hogyan alakul a névdivat a következő tíz évben.
Legnépszerűbb babanevek 2033-ban a mesterséges intelligencia szerint
  • Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, milyen gyereknevek lesznek divatosak szerinte 2033-ban.
  • A ChatGPT úgy véli, hogy a természeti jelenségekről elnevezni a gyerekünket még a mostaninál is népszerűbbé válik a következő tíz évben.
  • A régies magyar nevek is reneszánszukat élik majd a közeljövőben a mesterséges intelligencia szerint.

Ha a trendek előtt akarunk járni kisbabánk elnevezésével, érdemes fontolóra venni, mit jósol a mesterséges intelligencia a babanevek divatjának alakulásával kapcsolatban.

Az elmúlt években a különböző lánynevek összeillesztésével létrejövő lánynevek (például Hannaléna, Annalina stb.) voltak a legnépszerűbbek, a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz beérkező névkérelmekből látszik, hogy a szülők egyre inkább szeretnék természeti jelenségekről elnevezni gyermeküket. Bár 2023-ban még nem engedélyezték a Felhő nevet például, de a következő években ez még lehet, hogy bekövetkezik.

Milyen nevek lesznek népszerűek tíz év múlva?

Egyre több szülő akarja természeti jelenségekről elnevezni gyermekét, és ez a trend a ChatGPT szerint csak erősödik majd 2033-ig

Egyre több szülő akarja természeti jelenségekről elnevezni gyermekét, és ez a trend a ChatGPT szerint csak erősödik majd 2033-ig

A ChatGPT szerint a következő évtizedben az alábbi trendek uralják majd a szülők névválasztását:

  • Külföldi nevek hatása: a nemzetközi nevek Magyarországon is egyre népszerűbbek, nemcsak az angol nyelvterületről, hanem a spanyol, itáliai vagy éppen szláv országokból is egyre több keresztnevet vesznek át a szülők. Fiúknál a Liam, Noah, Matteó különösen népszerű lesz a ChatGPT szerint, lányoknál a Mia, Amélia, Szofia lesz divatos.
  • Régi magyar nevek: a klasszikus nevek nem mindig eredeti formában, hanem modern csavarral, egymáshoz illesztve is nagyon népszerűek lesznek a ChatGPT szerint. Fiúnevek, amik 2033-ban népszerűek lesznek: Ádám, Gábor, István, lánynevek: Anna, Zsófia, Mária. 
  • Természeti jelenségek inspirálta nevek: az egész világon megfigyelhető, hogy a szülők egyre szívesebben nevezik el a gyermekeiket a természeti jelenségekről, állatokról, virágokról, növényekről és környezeti elemekről. Természet ihlette fiúnevek, amik tíz év múlva trendinek számítanak: Erdő, Tó, Szél, lánynevek közül: Patak, Mályva, Vadon.
  • Nemsemleges nevek: a szülők számára egyre fontosabb a befogadás és rugalmasság, így az elkövetkező években a nemsemleges nevek is egyre népszerűbbek lesznek. Ezek a nemsemleges nevek lesznek a legdivatosabbak a ChatGPT szerint: Alex, Robin, Dzsesszi.
  • Ritka és különleges nevek: mivel minden szülő azt szeretné, hogy ne legyen még egy ugyanolyan nevű gyerek az óvodában, mint az övé, így egyre furább és kirívóbb neveket keresnek az emberek. Fiúnevek közül a ChatGPT szerint ezeket a különleges hangzású neveket adják a szülők: Áronik, Barnabó, Zalános, lánynevek közül: Zelmira, Eszmeralda, Marinka.

Ezek után kíváncsian várjuk, vajon a Nyelvtudományi Kutatóközpont hányat engedélyez a mesterséges intelligencia által felsorolt nevek közül 2033-ig. 

Fotó: Unsplash