Elfeledett lánynevek, amiket senki sem ad a gyerekének

2024. február 20.
Különleges és egyedi nevet akarunk adni a lányunknak? Nem kell a legnyakatekertebb, legmodernebb névalkotásokban gondolkodnunk. Számos olyan gyönyörű régi lánynév van, amiből biztosan nem lesz még egy az iskolában, óvodában.
Régi lánynév
  • A legújabb névalkotások mellett teljesen elfeledkeztünk a csoda szép régi lánynevekről.
  • Mutatunk 5 olyan régi lánynevet, amit ma már szinte senki sem ad a gyermekének, pedig igazán különlegesek!
  • A régi lánynevek mély jelentéssel bírnak.

Ha régi női vagy lánynevekre gondolunk, akkor mindenkinek az 1950-es évek legnépszerűbb lánynevei, a Mária, az Erzsébet, vagy éppen az Ilona jut eszébe. Ezeknek a neveknek a népszerűsége ma már igen csekély, szinte csak hagyományból adják, legtöbbször második névnek az anya vagy nagymama után a gyerekeknek. 

Amikor régi lánynevekről beszélünk, mi sokkal korábbi időkig nyúlunk vissza. Mutatunk öt olyan elfeledett lánynevet, amit ma már ugyancsak kevesen választanak, ha lányuk születik, pedig igazán különlegesek és mély jelentéssel bírnak.

Régi lánynevek szép jelentéssel

Nem kell az újabbnál újabb névalkotások között keresgélnünk, ha azt szeretnénk, hogy ne legyen az ötödik Hanna vagy harmadik Emma az osztályban. A régi lánynevek között találunk igazán különleges és csodaszép jelentésű neveket. Mutatjuk az 5 kedvencünket!

1. Bíbor

A gyönyörű régi lánynév az Árpád-korból ered. Jelentése finom lenszövetre utal. Az államalapítás utáni századokban az előkelő hölgyeknek bókoltak ezzel a névvel, később a szövőnők foglalkozásuk után kapták ezt a nevet.

Mikor van Bíbor névnap? Április 6.

2. Hajna

Vörösmarty Mihály névalkotása ez a régi lánynév. Az 1825-ben íródott Zalán futásában nevezte el így az egyik női szereplőt a költő. A régi lánynév a hajnal szóból származik. 

Mikor van Hajna névnap? Augusztus 21.

3. Imola

Jókai Mórnak több női nevet is köszönhetünk, ezek közül az egyik az Imola. Ez a régi lánynév a Bálványosvár című regényében szerepelt. A névadás alapja az imola növénynév lehetett. Viszont az olaszországi Imola városával nincs kapcsolata a régi lánynévnek

Mikor van Imola névnap? Május 13.

Jókai Mórt az imola virág ihlette a régi lánynév megalkotására

Jókai Mórt az imola virág ihlette a régi lánynév megalkotására

4. Kála

A Kála egy magyar eredetű régi lánynév, ami a kála virágból alakult ki. A rendkívül ritka nevek közé tartozik, eddig sosem került még fel a 100 leggyakrabban anyakönyvezett lánynév listájára. Nem valószínű, hogy lesz még egy hasonló nevű kislány tehát az óvodában, iskolában. 

Mikor van Kála névnap? Augusztus 1.

5. Teréz

Ókori gyökerei vannak a régi lánynévnek, ám vita tárgyát képezi, hogy a Teréz vagy Terézia görög eredetű utónév pontosan miből származik, így a jelentése sem tisztázott. Ez a név sem szerepelt soha a 100 leggyakoribb keresztnév között. 

Mikor van Teréz névnap? Március 11.

Fotó: Unsplash