- Hihetetlenül bosszantó tud lenni a hagymapucolás, ahogy csípi az ember szemét, miközben patakokban folynak a könnyei.
- Ez azért történik, mert a hagyma így „védekezik”.
- Van egy szuper tipp, aminek segítségével könnyek nélkül is lehetségessé válik a hagymapucolás.
Mielőtt megtudnád, mit kell tenned annak érdekében, hogy megbirkózz a hagymapucolás kellemetlen mellékhatásával, érdemes megérteni azt, hogy egyáltalán a hagymavágás miért vált ki könnyzáport.
A hagyma kémiai védekezési mechanizmust fejlesztett ki a ragadozók kiiktatására. Amikor hagymapucolásnál átszúrod a külső réteget, szulfénsav szabadul fel. A sav reakcióba lép a zöldségben lévő enzimekkel, és szin-propán-S-oxid gáz jön létre. A gáz ezután eléri a szemet, ahol kölcsönhatásba lép az ott természetesen előforduló nedvességgel, és kénsavat, valamint egyéb irritáló anyagokat termel, emiatt pedig elkezdesz könnyezni, hogy megszabadulj ezektől az anyagoktól.
Tippek, hogy a hagymapucolás könnyek nélkül is sikerüljön
Van néhány megoldás, ami megakadályozza, hogy a hagyma gázai ilyen gyorsan felemelkedjenek, néhányuk a hűtéshez kapcsolódik. Eric Block szakértő kifejtette: „Bármilyen molekula általában gyorsabban mozog, ha meleg, és lassabban, ha hideg – tehát a hagyma lehűtésével gondoskodunk arról, hogy az irritáló vegyi anyagok ne zúduljanak az arcunkra.”
Hideg víz: sok szakértő a hideg víz használatát javasolja. Tartsd a hagymát hideg víz alá és sikerülni fog könnyek nélkül megpucolni.
Hűtés: egy másik opció, hogy előbb a hagymát 30 percre a hűtőbe teszed, mielőtt felvágnád.
Citruslé vagy ecet: vannak más módszerek is a probléma leküzdésére, például, hogy egy kis citruslevet vagy ecetet öntesz a hagymára, hogy megváltoztasd az enzimek pH-értékét, így könnyebben tolerálhatóak lesznek a felszabaduló gázok.
Lehet, hogy azt mondták neked, hagymapucolás közben viselj védőszemüveget, de ez nem minden esetben elegendő. Bár a szemed védve van, a hagyma gázai bejutnak a szájba és az orrba, kellemetlen érzést okozva.
Forrás: Mental Floss, Fotók: Getty Images