Patakokban folynak a könnyeid hagymapucolásnál? – ezek a legjobb tippek ellene

2024. november 21.
Számodra sem ismeretlen a küzdelem és fájdalom, amit hagymapucolás közben érzel? Mutatunk néhány használható tippet, amiknek segítségével könnyek nélkül szeletelheted fel a hagymát.
Hagymapucolás könnyek nélkül: ezek a legjobb tippek
  • Hihetetlenül bosszantó tud lenni a hagymapucolás, ahogy csípi az ember szemét, miközben patakokban folynak a könnyei.
  • Ez azért történik, mert a hagyma így „védekezik”.
  • Van egy szuper tipp, aminek segítségével könnyek nélkül is lehetségessé válik a hagymapucolás.

Mielőtt megtudnád, mit kell tenned annak érdekében, hogy megbirkózz a hagymapucolás kellemetlen mellékhatásával, érdemes megérteni azt, hogy egyáltalán a hagymavágás miért vált ki könnyzáport.

A hagyma kémiai védekezési mechanizmust fejlesztett ki a ragadozók kiiktatására. Amikor hagymapucolásnál átszúrod a külső réteget, szulfénsav szabadul fel. A sav reakcióba lép a zöldségben lévő enzimekkel, és szin-propán-S-oxid gáz jön létre. A gáz ezután eléri a szemet, ahol kölcsönhatásba lép az ott természetesen előforduló nedvességgel, és kénsavat, valamint egyéb irritáló anyagokat termel, emiatt pedig elkezdesz könnyezni, hogy megszabadulj ezektől az anyagoktól.

Van néhány szuper tipp, aminek segítségével könnyek nélkül is elvégezhető a hagymapucolás

Van néhány szuper tipp, aminek segítségével könnyek nélkül is elvégezhető a hagymapucolás

Tippek, hogy a hagymapucolás könnyek nélkül is sikerüljön

Van néhány megoldás, ami megakadályozza, hogy a hagyma gázai ilyen gyorsan felemelkedjenek, néhányuk a hűtéshez kapcsolódik. Eric Block szakértő kifejtette: „Bármilyen molekula általában gyorsabban mozog, ha meleg, és lassabban, ha hideg – tehát a hagyma lehűtésével gondoskodunk arról, hogy az irritáló vegyi anyagok ne zúduljanak az arcunkra.”

Hideg víz: sok szakértő a hideg víz használatát javasolja. Tartsd a hagymát hideg víz alá és sikerülni fog könnyek nélkül megpucolni.

Hűtés: egy másik opció, hogy előbb a hagymát 30 percre a hűtőbe teszed, mielőtt felvágnád.

Citruslé vagy ecet: vannak más módszerek is a probléma leküzdésére, például, hogy egy kis citruslevet vagy ecetet öntesz a hagymára, hogy megváltoztasd az enzimek pH-értékét, így könnyebben tolerálhatóak lesznek a felszabaduló gázok.

Lehet, hogy azt mondták neked, hagymapucolás közben viselj védőszemüveget, de ez nem minden esetben elegendő. Bár a szemed védve van, a hagyma gázai bejutnak a szájba és az orrba, kellemetlen érzést okozva. 

Forrás: Mental Floss, Fotók: Getty Images