Hagymaérzékenység: mi ez és miért árt az embernek a gasztroenterológus szerint?

2023. január 20.
A magyar konyhában talán csak a süteményekbe nem tesznek hagymát. Pedig az orvosok szerint a hagymára való érzékenység nagyon gyakori, és általában ez okozza az evés utáni kellemetlen panaszokat.
  • Minden tizedik embert érint a hagymaérzékenység, bár a legtöbben nem is tudnak róla.
  • A leggyakrabban a hagyma okozza a fejfájást evés után.
  • Az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél a hagyma az egyik leggyakoribb tüneteiket kiváltó ok.

A hagyma olcsó, ízes és egész évben főzhetünk vele. Nem csoda, ha a magyaros gasztronómia egyik alapja, talán csak a süteményekben nincsen. És nem a magyar konyha az egyetlen, világszerte az egyik leggyakrabban használt alapanyag. Pedig az emberek nagy részét megbetegíti a hagyma. De nemcsak a vöröshagyma, hanem közeli rokonai, a salotta, a lilahagyma, a sonkahagyma és a fokhagyma is. 

Az irritábilis bél szindrómával (IBS) élő emberek számára például kész katasztrófa, ha egy ételben hagyma van. De a fruktózérzékenységben szenvedőknek is meggyűlhet vele a baja, mivel a hagyma és fokhagyma magas fruktóztartalmú növény, ami puffadást és hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél. Ha azt nézzük, hogy a fejlett világ országaiban a felnőtt lakosság 10-15 százaléka szenved IBS-től, már látszik, hogy a hagymaérzékenység egy nagyon sok embert érintő probléma.

Szerencsére a tényleges hagymaallergia nagyon ritka, sokkal gyakoribb az ételintolerancia a hagymával szemben: ez a harmadik helyezett a laktóz- és a fruktózintolerancia után. A hagymaintolerancia egyik leggyakoribb tünete pedig a fejfájás, migrén. Ennek oka az lehet, hogy erős kapcsolat van a gyomor és az agy között, a gyomorban található érzékelő receptorok olyan jelet közvetítenek az agyba, hogy valami baj történt. Ilyenkor érzünk hányingert, fejfájást és hasonló tüneteket. 

A hagyma gyökerénél van a baj?

A tünetek és az okok, amiért egyes ételek – például pont a hagyma – milyen tüneteket vált ki és miért okoz intoleranciát, emberről emberre változik. Vannak, akik például bizonyos mennyiségű hagymát még képesek elviselni, vagy éppen főzve fogyaszthatják a hagymát, de nyersen vagy sütve nem. A hagymaérzékenységben szenvedők közül azért lehetnek sokan, akik főzve képesek megenni a hagymát, mert a hőkezelés során bizonyos fehérjék lebomlanak a növényben, melyek nyersen kiváltanák a tüneteket.

Vannak azonban olyan hagymaintoleranciások is, akiknél a főzött hagyma még erősebb panaszokat indukál. (Ez a földimogyoróra allergiásoknál gyakori, ahol a nyers mogyoró esetleg enyhébb tüneteket okoz, míg a főzött mogyoró nagyon erőset.) Akinek azonban hagymaallergiája van, ő semmilyen formában, a legkisebb mennyiséget sem képes elviselni a növényből. 

Ha tehát úgy érezzük, rossz a gyomrunk evés után, fáj a fejünk, a hagyma lehet az oka. (Talán a szósz a kedvenc tésztánkon, hiszen miért tüntetnék fel a hagymát is az összetevők között, annyira gyakori és egyáltalán nem köztudott, hogy érzékenységet okozhat?)

Ha evés után fáj a fejünk, az nagy valószínűséggel a hagyma miatt van

Ha evés után fáj a fejünk, az nagy valószínűséggel a hagyma miatt van

Hogyan deríthetjük ki, hagymaérzékenységünk van-e?

Ez ételintolerancia-vizsgálattal, gasztroenterológusnál derülhet ki. Célszerű ételnaplót vezetnünk, ahova minden elfogyasztott étel minden összetevőjét felsoroljuk, a mennyiségekkel együtt. Így kirajzolódhat egy mintázat, mikor jelentkeznek a panaszaink. 

Akiknél diagnosztizálták az IBS-t, a kezelőorvosuk általában eleve nem javasolja a hagyma fogyasztását, mivel a hagyma bármilyen formában kiválthatja a panaszaikat. 

Mit tehetünk, ha hagymaérzékenyek vagyunk?

A legegyszerűbb, ha egyszerűen nem eszünk hagymát, ám ez nem mindig elkerülhető, ha nem magunk főzünk. Ilyenkor célszerű megkérdezni a séftől, pincértől vagy akihez vendégségbe megyünk, milyen alapanyagokat használt az ételhez, hogy ne érjenek minket nem várt meglepetések a hagyma miatt

Ha megtörtént a baj és hagymát ettünk, különböző emésztéskönnyítő praktikákkal enyhíthetünk a panaszokon.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images