Nyers hagymalé: segíti a hajnövekedést, és hajhullás ellen is jó

2022. március 11.
A hajhullás gyakori probléma, amire az egyik lehetséges megoldást a nyers hagymalé jelentheti. Mutatjuk, miért és hogyan működik.

Se szeri, se száma azoknak a szérumoknak, pakolásoknak, amelyek nemcsak a hajhullást állítják meg, de a haj növekedését is elősegítik. Ide tartoznak természetesen azok a természetes gyógymódok is, amelyek akár DIY formában is el lehet állítani. A rozmaringolaj után aktuálisan a nyers hagymalé a felkapott.

„A hagymalé serkentőleg hat a szőrtüszőkre, ami elősegíti a haj növekedését” – magyarázza Tiffany Young okleveles hajgyógyász, és hozzáteszi, a nyers hagymalé egyben természetes antiszeptikum is, így a gyulladásos betegségek, a rossz véráramlás és a helytelen táplálkozás okozta hajhullás esetén kimondottan jótékony lehet.

hagyma

Dr. Andrea Paul tanácsadó szerint orvosi vizsgálat igazolja, hogy a hagymalé hatékonyan kezeli az alopecia areata okozta hajhullást is, a megfigyelések során a szőrzet két hét után elkezdett visszanőni. A hagymalé gyulladáscsökkentő tulajdonságait a magas kéntartalom adja, ami a sejteket és a szörtüszőket stimulálja. „A haj egy keratin nevű fehérjéből áll, aminek fő építőkövei az aminosavak. Mivel a hagyma a kénnek köszönhetően magas aminosavtartalommal rendelkezik, a hagymalé fejbőrön történő alkalmazása biztosítja a szükséges aminosavakat és B-vitaminokat, amelyek elősegítik a sejtregenerációt, ami a szőrtüszők regenerálódását eredményezi” – magyarázza Young. A hagyma ezen kívül magas szintű antioxidánsokkal, valamint gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, a hagymalé segíthet megvédeni a hajat a környezeti ártalmaktól és megakadályozza a fejbőr fertőzéseit.

Bár a kínálatban jó pár hagymatartalmú kozmetikumot találni, a szakemberek inkább a friss, nyers hagymalevet ajánlják. „A kénvegyületek akkor működnek a legjobban, ha frissek – magyarázza Young. – A bolti termékek általában tartósítószereket tartalmaznak, amelyek minimálizálják a hagymalé hatását. A hagymát aprítsuk fel, majd tegyük turmixgépbe, a hagymalevet pedig napjában kétszer hordjuk fel a fejbőrre.”

Forrás: Marthastewart Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!