Így szeletelj hagymát sírás nélkül!

2022. február 25.
Hagymát szeletelni az egyik „legmeghatóbb” konyhai művelet, ezért a legtöbben könnyeznek közben – pedig ennek nem kellene így lennie, néhány bevált trükkel elkerülhető a sírás!

Tényleg lehet hagymát szeletelni sírás nélkül? Bizonyára te is feltetted már párszor ezt a kérdést, mi pedig megválaszoljuk: természetesen igen, és most azt is eláruljuk, milyen apró részletekre figyelj, hogy biztosan működjenek a praktikák.

Felszeletelt vöröshagyma

A hagyma az egyik leggyakrabban használt konyhai alapanyag, ami nem csak a magyaros ételekhez elengedhetetlen. Ám azon a kellemetlenségen, hogy az aprítása közben gyakran eleredhet a könnyed, nehéz túllépni. Mindez egy benne lévő enzimnek, az allináznak köszönhető, tudni kell azonban, hogy minél régebbi egy hagyma, annál valószínűbb, hogy sírva fakadsz szeletelés közben, vagyis a zsengébb újhagyma valamivel kíméletesebb. 

Mivel kell hagymát vágni?

Minden bizonnyal tökéletesen tetted a dolgod eddig is: vágódeszkán, éles késsel. Ez utóbbi az, ami sokak figyelmét elkerüli, pedig igen sokat nyom a latban, hogy milyen késsel próbálod feldarabolni a hagymát: fűrészfogú, kenyérvágó késsel semmiképp nem jó ötlet próbálkozni, ahogy életlen késekkel sem. Sokkal kisebb az esély a könnyezésre akkor, ha sima pengéjű és éles késsel veszed kezelésbe a hagymát.

Trükkök a könnymentes hagymavágáshoz

  • Lehet, hogy te is hallottad már azt a tanácsot, hogy vízbe mártva kell felszelni a hagymát, ha azt akarod, hogy ne mosódjon el a sminked a sírástól, ez azonban nem túl komfortos megoldás, hiszen nehéz és kényelmetlen így hagymát kockázni.
  • Úgy viszont segítségül hívhatod a vizet, hogy darabolás előtt alaposan megmosod vagy akár hideg vízbe is áztatod a hagymát, majd leöblíted a kést, amit aztán a szeletelés közben is érdemes többször benedvesíteni. 
  • Sokan a fagyasztásra esküsznek: elég, ha az aprítás előtt 20 percre a fagyasztóba teszed a hagymát, így a benne lévő „bűnös enzim” valamelyest veszít az erejéből, így könnyebben megúszhatod a hagymavágást.

Hagymaszeletelés

  • Megkímélheted magad az egerek itatásától, ha a vágódeszka közelében vizet forralsz: a felszálló gőz és a párás levegő csökkenti a hagymában lévő, sírást kiváltó enzim töménységét.
  • Teljesen logikus, hogy aki szemüveges, valamelyest védettebb, hiszen nehezebben juthat a szembe az irritáló anyag. Ha nem vagy szemüveges, legalább a hagymavágás idejére viselj egyet, meglátod, sokat lendít a helyzeten!
  • Segíthet az is, ha hagymavágás közben nem az orrodon, hanem a szádon keresztül veszel levegőt, de megmenthet a sírástól az is, ha rágózol aprítás közben. 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?