- A barna sütőpapír természetesebb formájában marad, a fehérhez képest sokkal kevésbé feldolgozott.
- Milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző színű sütőpapíroknak?
- De egyáltalán miért kell sütőpapírt használnunk?
Ma már elképzelhetetlen a sütés sütőpapír nélkül. De vajon van különbség a barna és fehér típus között? Egyre több helyen hallani ugyanis arról, hogy nem egyformán biztonságos az egészségünk szempontjából a két különböző színű sütőpapír.
Mit mondanak az élelmiszerbiztonsági és tápanyagtudományi szakemberek? Tényleg veszélyes lehet az egészségünkre a fehér vagy éppen a barna sütőpapír?
Mi lehet a baj a barna és a fehér sütőpapírral?
Ha kémiai szempontból nézzük a különbséget a barna és a fehér sütőpapír között, akkor van egy nagy eltérés. A barna sütőpapír azért ilyen, mert nem fehérítik, így valóban klórmentes. De vajon pusztán a fehérítés vegyi folyamata miatt egészségtelenebb is a fehér sütőpapír? Vagy hatással van az elkészített ételre, ha ezt használom sütéskor?
De miért használunk egyáltalán sütőpapírt?
Az biztos, hogy megkönnyíti a mosogatást, ha sütik vagy zöldségek sütéséhez a tepsibe terítünk sütőpapírt. Sőt, még ahhoz is hozzájárul, hogy az ételek egyenletesebben süljenek.
Persze használhatunk mást is:
@benjaminthebaker parchment vs foil vs silicone vs oil #baking #cookies #learnontiktok
- Alumínium fóliát – amiről szintén egyre több probléma derült ki az utóbbi időben
- Szilikon sütőlapot
- Olajat, vajat, zsírt, ám ezek a régimódi módszerek azért nagyban megnehezítik a sütőedények mosogatását.
Mi a valódi különbség a barna és a fehér sütőpapír között?
Ahogy már korábban említettük, a fehér sütőpapír gyártása során végigmegy néhány plusz lépésen, amivel kémiai úton eltávolítják a színét, magyarul kifehérítik. A barna sütőpapíron ezzel szemben olyan sok kémiai folyamatot nem végeznek, és végeredményben komposztálható is.
Ugyanakkor a barna sütőpapír előállítása energiaigényesebb, mint a fehéré, bármennyire is ellentmondásosan hangzik. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ugyanis természetes polimereket, melyeket nehezebb kezelnie a gépeknek, mint a fehér sütőpapír alapanyagát. Tehát a fehér sütőpapírt több vegyszerrel kezelik, a barna viszont több munkát igényel, cserébe természetesebb formában marad meg.
Milyen sütőpapírt használjunk végülis?
A szakemberek szerint a sütés végeredménye szempontjából mindegy, hogy fehér vagy barna sütőpapírt teszünk a sütemény alá, nem befolyásolja az ízt vagy az állagot.
A barna sütőpapír mellett szólnak az alábbi érvek:
- Környezetbarátabb, mivel nem fehérített
- Nem kell attól tartanunk, hogy olyan sok vegyszerrel kezelték, mint a fehér sütőpapírt.
A fehér sütőpapír mellett is szólnak érvek természetesen:
- A szakember szerint higiénikusabb, mint a barna sütőpapír, jobban látszik rajta, ha valamitől koszos lesz.
- Több helyen megvásárolható, mint a barna sütőpapír.
Összességében tehát elmondható, hogy nem kell attól tartanunk, esetleg megmérgez bármelyik fajta sütőpapír. Nyugodtan használjuk azt, ami éppen elérhető.
Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash