- Különös kapcsolat van a táplálkozásunk és a lelki egészségünk között.
- A szakértők szerint nyugtalanabbak, szorongóbbak és feszültebbek lehetünk a zsíros ételektől, de akár pánikrohamot is okozhatnak.
- Lássuk, mikre ajánlott lecserélni a magas zsírtartalmú ételeket!
Christopher Lowry professzor szerint a zsíros ételek IBS-t okozhatnak, ami a belek funkcionális rendellenessége, és olyan tünetekkel járhat, mint a hasmenés, hasfájás, puffadás vagy székrekedés. Ezenfelül a magas zsírtartalmú ételek gyulladást okoznak a szervezetben, akár az agyban is, ami szorongásszerű viselkedést eredményez.
A zsíros ételek, amiben telített zsírok találhatóak, olyan állati termékekben találhatók, mint a marhahús, a sertéshús, a tej, a sajt és a trópusi olajok, mint amilyen a pálma- és a kókuszolaj. Ezeket a zsírokat összefüggésbe hozták a magas koleszterinszinttel, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel.
Persze nem minden zsíros étel rossz, hiszen léteznek egészséges zsírok is. Az egészségesebb, telítetlen zsírokban gazdag ételek elősegítik az általános egészséget és jó közérzetet biztosítanak.
Ezeket fogyasszuk zsíros ételek helyett, ha el akarjuk kerülni a szorongást:
1. Válasszunk soványabb húst
A hús jellemzően a zsíros ételek fő forrása. A gyors javulás és a szorongás ellen érdemes vörös húsok helyett fehér húsokat választani és azoknál is célszerű eltávolítani a zsíros és a bőrös részeket. Például egy bőrös csirkemellben 2,4 g telített zsír található, míg bőr nélkül mindössze 0,7 g.
2. Cseréljük le a húst növényi fehérjékre
A zsíros ételek nemcsak szorongást és frusztrációt okozhatnak. Ha többet eszünk növényi eredetű fehérjeforrásokat, például tofut, teljes kiőrlésű gabonákat (zab, quinoa, barna rizs) és hüvelyeseket (lencse, borsó, bab), csökkentjük a telített zsírbevitelünket és az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének kutatása szerint a rák kialakulásának kockázatát is.
3. Váltsunk olívaolajra
A vaj, a ghí és a disznózsír magas telített zsírtartalmú. Érdemes az ilyen zsíros ételek helyett inkább olívaolajat használni, mivel ugyanolyan tökéletes főzéshez, de sokkal egészségesebb!
4. Kevesebb sajtot fogyasszunk és több avokádót, valamint magvakat
A sajt sajnos zsíros ételnek számít, ezért tanácsos csökkenteni a fogyasztását. Az egészségünk érdekében és szorongás ellen érdemes olyan alacsonyabb telített zsírtartalmú élelmiszereket választani, mint az avokádó és a különböző magvak.
Forrás: Telegraph, Fotók: Getty Images