Ételek szorongás ellen: ezeket edd a belső békéért

2024. július 04.
Táplálkozásunk többféle módon is szoros kapcsolatban áll stressz-szintünkkel, így az sem meglepő, hogy vannak szorongáscsökkentő és szorongásfokozó ételek. Megmutatjuk, hogyan eheted magad nyugodtra!
Nagy mennyiségben találunk cinket egy sor ételben

Modern világunkban rengetegen szenvednek a mindennapos stressztől és bizonyos fokú szorongástól, ami testünk természetes és gyakran teljesen adekvát válasza a minket körülvevő stresszorokra. Szerencsére vannak azért bizonyos technikák, amikkel tehetünk stressz-szintünk és szorongásunk csökkentéséért, és az is fontos, hogy odafigyeljünk életünk olyan alapvető fontosságú területeire, mint az emberi kapcsolatok, a mozgás és persze a táplálkozás. 

Dr. Uma Naidoo pszichiáter és táplálkozási specialista, a Calm Your Mind with Food című kötet szerzője az elmúlt években meglehetősen népszerűvé vált bél-agy kapcsolat elméletéből indul ki, vagyis abból az állításból, hogy táplálkozásunk (illetve mikrobiomunk állapota) agyunkra és pszichés állapotunkra is nagy hatással lehet. Épp ezért fontos azt is belátni, hogy bizonyos ételek segíthetnek az egészséges mentális állapot fenntartásában, míg más ételek fogyasztása fokozza szorongásunkat. Az alábbiakban elmondjuk, miket együnk, ha szeretnénk csökkenteni a szorongást.

Ételek szorongás ellen: ezeket együk a belső békéért

1. Áfonya, a természetes szorongáscsökkentő

Az áfonya tele van antioxidánsokkal és gazdag magnéziumban is, így segíthet megóvni sejtjeinket a stressz hatásaitól és akár a depresszió tüneteinek enyhítéséhez is hozzájárulhat. Az áfonya emellett remek rostforrás, sok benne a C- és a K-vitamin, így óvja agyunk egészségét és a szorongás csökkentésében is hatékony lehet. Szuperül beépíthető az étrendünkbe például reggeli formájában egy kis joghurt és zab vagy olajos magvak kíséretében.

Az étcsokoládéban található olajsav igazi nagyágyú a gyulladások ellen

Az étcsokoládéban található olajsav igazi nagyágyú a gyulladások ellen

2. Étcsokoládé a nyugalomért

Jó hír lehet az édesszájúaknak, hogy a csokoládé is hatékony stressz- és szorongáscsökkentő lehet – persze nem a cukros tejcsokoládékról, hanem az étcsokoládéról beszélünk. Az étcsokoládé jó magnéziumforrás és flavanoltartalmának köszönhetően még a vérnyomás csökkentéséhez is hozzájárulhat, így abban is segíthet, hogy az oxigéndús vér hatékonyabban eljuthasson az agyhoz és a szívhez. Nem véletlenül nyúlunk ösztönösen a csokihoz, ha stresszesnek érezzük magunkat.

3. Kamillatea, a természetes nyugtató

A kamillatea igazi klasszikus szorongás elleni „orvosság”, amit már nagyanyáink, sőt dédanyáink is ismertek és használtak. Egy 2019-es metaanalízis szerint a kamilla segíthet az inszomnia kezelésében és hatékonyan ellazít minket, így a szorongás csökkentéséhez is hozzájárulhat. Kifejezetten jó ötlet lehet tehát este egy bögre meleg, nyugtató hatású kamillateával zárni a napot.

4. Szorongáscsökkentő avokádó

A millenniálok kedvencét nemcsak a látványos Instagram-fotók kedvéért éri meg fogyasztani. Az avokádóban nagyon sok a B-vitamin, ami állítólag hatékony lehet a stressz és a szorongás csökkentésében, ráadásul az avokádó egyes vizsgálatok szerint a szerotonin és a dopamin termelődését is elősegítheti – ezzel szintén hozzájárulhat a stabil, jó kedélyállapothoz.

Az avokádó emellett rengeteg egészséges zsírt tartalmaz, ami csökkenti a cukor iránti sóvárgást, így közvetetten az egészségesebb vércukorszint és a magasabb energiaszint fenntartásához is hozzájárul – így ellenállóbbá tehet minket a stresszel szemben.

5. Együnk halat a békésebb napokért

Azt már tudjuk, hogy az egészséges mediterrán diéta egyik kulcseleme a hal, de nagyon úgy tűnik, stresszcsökkentés céljából is jó ötlet lehet lazacot, makrélát, szardíniát, heringet vagy más Omega-3-ban gazdag halat fogyasztani. Az Omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, így a halolaj jelentős mértékben hozzájárulhat a szorongás csökkentéséhez is. Ha nem fogyasztunk húst, jó alternatívát jelenthetnek az olajos magvak, különösen az „agybarát” dió és a népszerű superfoodnak számító chia mag.

Forrás: WomensHealth Fotó: Getty Images