5 diétás tévhit, aminek nem szabad bedőlni

2023. július 19.
Nem könnyű kiigazodni a diétás tippek és trükkök tengerében, de nem kell aggódni, a következőkben megpróbálunk segíteni!
5 diétás tévhit, aminek nem szabad bedőlni

Tévhit: a zsírtól hízol el

Az egyik legnagyobb tévhit szerint a zsíros ételek hizlalnak, ezért hát érdemes mindenből a zsírszegény, vagy light változatot enni. A valóság viszont az, hogy nem attól fogsz elhízni, ha valami zsírosat eszel – hanem attól, ha több kalóriát viszel be egy nap, mint amennyit elégetsz. A zsírt tartalmazó ételek valójában az egészséges étrend fontos részei, hiszen ezekből tudja a szervezeted az úgynevezett esszenciális zsírsavakat előállítani.

Tipp: A szakértők szerint a napi energiabeviteled egyharmadát zsírokból kellene biztosítani, ehhez a legjobb forrás pedig a különféle diófélék, olajos magvak, vagy például az avokádó.

Tévhit: méregteleníteni kell a szervezetet 

Bár az utóbbi években nagyon felkapottak lettek a különféle méregtelenítő léböjtkúrák, a szakértők szerint sok értelmük valójában nincs. A szervezetednek nincs szüksége külön méregtelenítésre, hiszen ezt a májad és a veséd egyébként is naponta megteszi.

Tipp: Persze ettől még, ha kedved van, nyugodtan kipróbálhatsz te is egy 1-2 napos böjtöt, de fontos, hogy ne várj tőle csodát.

Tévhit: minden szénhidrát rossz

Sok divatos diéta alapul a teljes szénhidrátmegvonáson, de fontos tudnod, hogy az ilyen típusú étrendek nagyon egészségtelenek lehetnek. Igazából megint csak azt kellene látni, hogy nem a szénhidrátok önmagukban a gonoszak, nem tőlük fogsz elhízni, hanem attól, ha túl sok kalóriát viszel be. Ahhoz, hogy az agyad működni tudjon, hogy legyen energiád és rendesen tudj koncentrálni, igenis szükséged van szénhidrátokra – arra viszont érdemes odafigyelni, hogy milyen ételekkel viszed be a szervezetedbe.

has-zsir-fogyas-eletmod

Tipp: Az egyszerű cukrok helyett fogyassz lassan felszívódó, összetett szénhidrátokat, amik lassabban emésztődnek meg, feldolgozásuk komolyabb munkát igényel a szervezettől, a vércukorszintedet is lassabban emelik meg, és az elfogyasztásuk után jelentkező teltségérzet hosszabb ideig tart. Ilyen összetett szénhidrátok találhatók például az édesburgonyában, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a zabpehelyben, illetve a keményítőt tartalmazó ételekben.

Tévhit: éhezéssel könnyen fogyhatsz

Sokaknak a diéta egyet jelent az éhezéssel, ami egy nagyon-nagyon rossz irány. Ha koplalni kezdesz, azzal gyakorlatilag megvonod a szervezetedtől azt az energiát, ami a mindennapi normál működéséhez szükséges. Ennek következtében a tested túlélő üzemmódba fog kapcsolni: lelassítja az anyagcserédet, hogy minden lehetséges energiát a létfontosságú szervek működésének fenntartására fordíthasson. És bár a fogyás valószínűleg be fog indulni,  rossz hír, hogy nem csak a felesleges zsírtól fogsz megszabadulni. A zsír mellett a szervezeted az izomzatodat is elkezdi lebontani, ami még inkább lelassítja majd az anyagcserédet. Mindeközben – mivel nem jutsz elég energiához – fáradt és ideges is leszel, de akkor jön majd az igazi feketeleves, ha úgy döntesz, végre véget vetsz az önsanyargatásnak. Amint elkezdesz rendesen enni, a szervezeted rögtön raktározásba fog kezdeni. Ekkor pedig könnyen megtörténhet, hogy a korábban leadott kilók – vagy akár még annál is több – hip-hop vissza fognak szaladni.

Tévhit: este 6 után tilos enni

Az egyik leghíresebb diétás szabály, hogy este 6 után már semmit nem szabad enni. Bár ez a szabály elsőre még jól is hangozhat, az vele a legnagyobb probléma, hogy nem veszi figyelembe az emberek egyéni bioritmusát. Azoknak, akik este 8-kor már lefekszenek, valóban nem javasolt este 6 után falatozniuk, mert az emésztés csak megzavarná a szervezetük pihenését. Ha viszont te rendszeresen éjfél körül kerülsz ágyba, akkor még egy este 7 órás vacsora is bőven beleférhet a napodba.

Tipp: A lényeg valójában csak annyi, hogy az utolsó étkezésed és az alvás között minimum 2 óra teljen el.

Fotó: Getty Images Forrás: The Sun