Akár mentális betegségeket is okozhatnak a zsírban sült ételek

2023. június 05.
A szakértők megvizsgálták, hogyan hatnak a szervezetünkre az olajban sült ételek, és olyan rossz híreket hoztak, amik talán örökre elveszik a kedvünket attól, hogy sült krumplit fogyasszunk.
Akár mentális betegségeket is okozhatnak a zsírban sült ételek

Kevés olyan komfortos étel van a világon, mint egy adag aranyszínű, ropogós sült krumpli, nem beszélve a mellé tálalt rántott húsról vagy sajtról, valamilyen ínycsiklandó szósszal. Abban valószínűleg nagy a társadalmi szintű egyetértés, hogy az olajos hasábburgonya nem feltétlenül a kiegyensúlyozott étkezés szinonimája, és feltételezhetően sokan gondoljuk, hogy nem sok baj származhat abból, hogy néha-néha becsúszik ez a jolly joker komfortkaja. 

A tudósok viszont újabb vizsgálatokat végeztek a zsírban sült ételekkel kapcsolatosan, és olyan eredményekre bukkantak, ami talán örökre megváltoztatja étkezési szokásainkat. A legfrissebb kutatások ugyanis azt sugallják, hogy a chips negatívan hathat mentális egészségünkre, mivel a sült ételek összefüggésbe hozhatók a szorongás és a depresszió kialakulásának valószínűségével. Érdekes módon ez a jelenség sokkal gyakrabban fordult elő a fiatalok körében, főleg a férfiak esetében.

A PNAS tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy kínai kutatócsoport arra jött rá, hogy a sült ételek – különösen a sült krumpli – gyakori fogyasztása 12 százalékkal növeli a szorongás, és 7 százalékkal a depresszió kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik nem fogyasztottak zsírban sült ételeket.

A táplálkozási szakértők azonban kifejtették, hogy az eredményeket még jobban meg kell vizsgálni, mivel nem feltétlenül világos, hogy maguk a zsíros ételek okozzák-e a mentális egészségügyi problémákat, vagy inkább a depresszióra és szorongásra hajlamos emberek fogyasztanak gyakrabban ilyen élelmiszereket.

A tanulmányt végző tudósok 140 728 embert vizsgáltak meg 11,3 év alatt. Az első két évben, a depresszióval diagnosztizált résztvevők kizárása után összesen 8294 szorongásos és 12 735 depressziós esetet találtak az olajban sült ételek fogyasztói között. Kifejezetten a hasábburgonya esetében azt az eredményt kapták, hogy a fogyasztók között 2 százalékkal gyakoribb a depresszió kockázata, mint a fehér sült húsok (például a csirke) esetében.

Dr. David Katz életmódtanácsadó a kutatási eredmények kapcsán azt mondta a CNN-nek, hogy az eredmény akár azt is jelentheti, hogy a depresszióra és szorongásra hajló emberek szívesebben nyúlnak comfort foodokhoz, ha megkönnyebbülésre vágynak, majd hozzátette, hogy a változatos étkezés hiánya önmagában is rontja a jóllétet.

A kutatók rámutattak, hogy a depresszió és a szorongás világszerte egyre jobban terjed: 2020-ban 27,6, valamint 25,6 százalékkal nőtt az esetek száma. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint pedig a felnőttek több mint 5 százaléka szenved depresszióban világszerte.

Forrás: News.com, Fotó: Getty Images