Ez történik a testedben, ha 2 hétig nem eszel kenyérféléket

2022. június 01.
Úgy döntöttél, hogy szeretnél egészségesebben étkezni, esetleg megszabadulnál pár kilótól? Nos, mielőtt végleg búcsút mondanál minden pékárunak, érdemes elolvasnod, milyen hatással lehet ez a szervezetedre!

Ha valaha is rákerestél az „egészséges életmód” kifejezésre az interneten, akkor már biztosan jól tudod, hogy bizonyos ételek fogyasztásával kapcsolatban máig megoszlanak a vélemények. De azért akad néhány olyan dolog is, amiben teljes az egyetértés a szakértők között. A fehér liszt felhasználásával készült termékeket például szinte mindenki tiltólistásnak ítélte meg… éppen ezért, ha úgy döntesz, hogy szeretnél tudatosabban étkezni, első lépésként az édességek mellett a kenyérféléket érdemes elhagynod a menüdből. Ám amennyiben korábban előszeretettel fogyasztottál pirítóst vagy croissant-t reggelire, esetleg uzsonnára, akkor természetesen fel kell készülnöd pár „elvonási tünetre” is, amit a tested produkál a kenyérfélék megvonása miatt. Úgyhogy most sorba vesszük veled, mire számíthatsz, ha megreformálod az étrendedet!

Kenyérfélék

Kezdésképpen nem árt tudnod, hogy ha csökkented a szénhidrátbevitelt, akkor a mérleged szinte varázsütésre kevesebbet mutat majd reggelenként. Ám fontos, hogy különbséget tegyünk súlyvesztés és súlyvesztés között: ebben az esetben például nem a zsírtömegedből adsz le. A szénhidrátot ugyanis glikogén formájában raktározza el a szervezetünk, vagyis képes arra, hogy így a tömege három-négyszeresének megfelelő mennyiségben vizet is visszatartson. Ez azt jelenti, hogy amint búcsút mondasz a kenyérféléknek, a glikogénraktáraidból elkezd kiürülni a felgyülemlett víz is.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szénhidrátok az agyunk legfőbb energiaforrásai, így ha minimalizálod a fogyasztásukat, a tested először önmaga ellen fordulhat. Ne lepődj meg, ha rossz leheletet, szájszárazságot, fáradtságot, gyengeséget, szédülést, álmatlanságot, esetleg hányingert tapasztalsz – vagy pedig úgy érzed, mintha elkaptad volna az influenzát. Ez egy teljesen természetesen reakció arra, hogy megvontad az agyadtól a korábban megszokott „üzemanyagot”. Ne ess kétségbe, ez az állapot csak átmeneti! (Ilyenkor tulajdonképpen az történik, hogy a szervezeted glükóz hiányában zsírt kezd lebontani, ezáltal pedig ketonokat termel a májban, és idővel alkalmazkodik ehhez az „energiaforráshoz”.)

A finomított szénhidrátok miatt egyébként a vércukorszint is az egekbe szökkenhet, hogy aztán az ugyanolyan gyorsan le is zuhanjon. Ez a hullámvasút aktiválja az agyban a függőségi központokat, ami sóvárgáshoz vezethet. A rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonák választása azonban megakadályozhatja a vércukorszint ingadozását, így végső soron megszabadíthat a falási rohamoktól is. Továbbá nem hunyhatunk szemet afelett sem, hogy a finomított szénhidrátok megemelik a szervezetben a zsírsav (palmitoleinsav) szintjét, ami növeli a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák nagyszerű vas-, magnézium- és B-vitamin-források, amelyek mindegyike kritikus fontosságú az energiaszint fenntartásában.

Ráadásul segítik a vércukorszint stabilizálását, visszaszorítják az elhízás és a krónikus betegségek kockázatát is. Ha viszont még a teljes kiőrlésű pékárukra is nemet mondasz, rostforrás hiányában lelassulhat az anyagcseréd és könnyen megeshet, hogy székrekedéssel kell küzdened. Sőt, ez a döntés a hangulatodra is rányomhatja a bélyeget, mivel a szénhidrátbevitel a szerotonin (vagyis az örömhormon) termelésében is fontos szerepet játszik. Egyszóval, a mentális egészségedben is létfontosságú szerepet kap a reggeli pirítósod – csak egyáltalán nem mindegy, miből készíted azt.

A korodnak, a testsúlyodnak megfelelő szénhidrátbevitel fontos, ezért mielőtt drasztikus változtatásba kezdesz, egyeztess egy dietetikussal!

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images

Ezt a receptet kipróbáltad már?