Házi kenyér egészségesen

2018. augusztus 30.
Sulikezdéskor nemcsak a tanszerek, a tízóraik is fejtörést okozhatnak. Süss express gyorsasággal teljes kiőrlésű kenyeret bloggerünk, Futureater receptje alapján, és készíts egészséges tízórait az egész családnak.

A szeptemberi iskolakezdéssel újra előtérbe kerül a hétköznapok egyik nyomasztó kérdése: mivel csillapítsuk a napközbeni éhséget? A gyors megoldások általában nem túl egészségesek, a szervezet számára hasznosabb ételeket viszont gyakran csak több idő alatt tudjuk előállítani. A péksütemények kérdése külön nyomasztó, hiszen ha jobban megfigyeli az ember az étrendjét, akkor kiderül, hogy sokan óriási mennyiségeket fogyasztunk belőle. Hogy csökkentsük a problémát, szendvicsekhez és az egészséges napindításhoz készíthetünk teljes kiőrlésű liszt és sima liszt keverékéből készült kenyeret. A tésztát 15 perc alatt összeállíthatjuk, utána már csak keleszteni és sütni kell, ami hamar beilleszthető a munka utáni rutinba.

Teljes kiőrlésű vekni

  • 22 dkg fehér liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk instant élesztő
  • 1 tk só
  • 2 ek méz
  • 220 ml kézmeleg víz

A díszítéshez:

  • 1 tojás
  • 2 ek mák

  1. A liszteket, az élesztőt és a sót szórjuk egy nagy keverőtálba.
  2. Öntsük hozzá a mézet és a vizet. Villával kissé keverjük el.
  3. Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasszuk a kenyeret addig, amíg fényes felületű labdát nem kapunk.
  4. A tésztát kelesszük legalább fél órán át.
  5. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  6. A megkelt tészta tetejét kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg mákkal.
  7. Sütőpapírral bélelt kenyérsütő-formában süssük a veknit 35 percig. Akkor van kész, amikor fakanállal megütögetve az alja kongó hangot ad.

Futureater