Házi kenyér egészségesen

2018. augusztus 30. |

Sulikezdéskor nemcsak a tanszerek, a tízóraik is fejtörést okozhatnak. Süss express gyorsasággal teljes kiőrlésű kenyeret bloggerünk, Futureater receptje alapján, és készíts egészséges tízórait az egész családnak.

A szeptemberi iskolakezdéssel újra előtérbe kerül a hétköznapok egyik nyomasztó kérdése: mivel csillapítsuk a napközbeni éhséget? A gyors megoldások általában nem túl egészségesek, a szervezet számára hasznosabb ételeket viszont gyakran csak több idő alatt tudjuk előállítani. A péksütemények kérdése külön nyomasztó, hiszen ha jobban megfigyeli az ember az étrendjét, akkor kiderül, hogy sokan óriási mennyiségeket fogyasztunk belőle. Hogy csökkentsük a problémát, szendvicsekhez és az egészséges napindításhoz készíthetünk teljes kiőrlésű liszt és sima liszt keverékéből készült kenyeret. A tésztát 15 perc alatt összeállíthatjuk, utána már csak keleszteni és sütni kell, ami hamar beilleszthető a munka utáni rutinba.

Teljes kiőrlésű vekni

  • 22 dkg fehér liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk instant élesztő
  • 1 tk só
  • 2 ek méz
  • 220 ml kézmeleg víz

A díszítéshez:

  • 1 tojás
  • 2 ek mák

  1. A liszteket, az élesztőt és a sót szórjuk egy nagy keverőtálba.
  2. Öntsük hozzá a mézet és a vizet. Villával kissé keverjük el.
  3. Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasszuk a kenyeret addig, amíg fényes felületű labdát nem kapunk.
  4. A tésztát kelesszük legalább fél órán át.
  5. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  6. A megkelt tészta tetejét kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg mákkal.
  7. Sütőpapírral bélelt kenyérsütő-formában süssük a veknit 35 percig. Akkor van kész, amikor fakanállal megütögetve az alja kongó hangot ad.

Futureater

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Portugál édességdömping otthonra is desszertek

Portugál édességdömping otthonra is