Napi 7 gramm ebből az élelmiszerből a Harvard tudósai szerint megelőzi a demenciát

2025. február 17.
Az olívaolaj évezredek óta alapvető része a mediterrán étrendnek, de egy friss kutatás szerint ennél jóval többet rejt magában: valóságos gyógyszer lehet az agy számára, és védhet a demencia ellen.
Olíva olaj hatása demencia
  • Az extra szűz olívaolajnak számos jótékony hatása van az egészségünkre.
  • Kutatások bizonyítják, hogy az olívaolaj fogyasztása csökkenteni tudja a demencia kialakulásának kockázatát.
  • A szakértők szerint még egészségesen sem kell étkezni ahhoz, hogy az olívaolaj hatásai érvényesüljenek.

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói 92 383 felnőtt bevonásával végzett tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik napi legalább 7 gramm extraszűz olívaolajat fogyasztanak, 28%-kal alacsonyabb kockázattal halnak meg demenciával összefüggő betegségekben, mint azok, akik ritkán vagy soha nem használják ezt az olajat.

Miért tesz jót az olívaolaj az agynak?

Az extraszűz olívaolaj különösen gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyeknek az agy egészségére gyakorolt jótékony hatását számos kutatás igazolta már. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentve ezzel a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.

Másik kiemelkedő összetevője az olívaolajnak az oleokantál, amely természetes gyulladáscsökkentő hatással bír. Ez a vegyület hasonlóan működik, mint az ibuprofén: csökkenti a krónikus gyulladásokat, amelyek kulcsszerepet játszanak a demencia kialakulásában. A tudományos eredmények arra utalnak, hogy a gyulladások mérséklése lassíthatja a kognitív hanyatlást és segíthet a memória megőrzésében.

Az olívaolaj fogyasztása csökkenteni tudja a demencia kockázatát

Az olívaolaj fogyasztása csökkenteni tudja a demencia kockázatát

Az olívaolaj további előnyei

A Harvard tanulmánya azt is kimutatta, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása javítja az érrendszer rugalmasságát, megelőzve az erek elzáródását és csökkentve a stroke-kal összefüggő demencia kockázatát. Az egészséges vérkeringés elengedhetetlen az agyműködéshez, hiszen biztosítja, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot kapjanak. Ez pedig közvetlen hatással van a memóriára, a tanulási képességre és az általános kognitív teljesítményre.

Az extraszűz olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok támogatják a neurotranszmitterek termelését, elősegítik az új idegi kapcsolatok kialakulását, és segítenek csökkenteni a szervezet kortizolszintjét, ami fokozza a koncentrációt. Sőt, az olívaolaj a bélflóra egyensúlyát is támogatja, mivel elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását, amelyek szerepet játszanak az agyban termelődő neurotranszmitterek előállításában.

Ez a hatás pedig nemcsak a kognitív funkciókat javíthatja, hanem a mentális egészséget is, hiszen az egyensúlyban tartott bélflóra hozzájárulhat a jobb hangulathoz és a mentális jóléthez.

Olívaolaj, mint természetes gyógyszer

Az egyik legérdekesebb eredmény, hogy az olívaolaj előnyei függetlenek a teljes étrendtől – tehát nemcsak az egészséges életmód részeként, hanem önmagában is kifejti jótékony hatását. Az Anne-Julie Tessier által vezetett kutatás szerint azok is élvezhetik az olívaolaj előnyeit, akik egyébként nem követnek kifejezetten egészséges diétát.

„Bár az olívaolajat fogyasztók étrendje általában jobb minőségű, azt tapasztaltuk, hogy a pozitív hatás ettől függetlenül is jelentkezik” – mondta Tessier. „Ez arra utal, hogy az olívaolajnak önálló, specifikus egészségügyi előnyei vannak.”

Fotó: Getty Images Forrás: Gazzetta


Életmód