Így egyél, ha az agyadat szeretnéd táplálni

2017. augusztus 15.
A megfelelő étrend nem csak alakunk karbantartása miatt fontos – az, hogy mit eszünk elképesztő hatással lehet memóriánkra, koncentrációs képességünkre és teljes agyműködésünkre is.

Amikor az „ideális” étrendről van szó, a fő szempont többnyire az, hogy az ételek alakunk szempontjából ideálisak legyenek. Magyarul ne legyen bennük sok kalória, ne legyenek zsírosak, ellenben legyen bennük sok fehérje, mert abból lehet szálkás izmokat építeni.

Pedig épp ideje lenne foglalkozni azzal a ténnyel is, hogy táplálkozásunknak borzasztóan fontos szerep jut egy csomó agyi funkció megfelelő működésében is. Pusztán az ételek megválogatásával képesek lehetünk javítani memóriánkat, koncentrációs képességünket, fejleszthetjük agyunk kognitív funkcióit, egyszóval élesebb, frissebb elmét tudhatunk magunkénak.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Erre figyelni alapvetően nem túl bonyolult feladat. Fontos alapszabály például, hogy ami jó a szívnek, az valószínűleg jó a fejnek is, hiszen mindkettő a vérkeringéssel van szoros összefüggésben. A fekete bab kiváló magnéziumforrás és így a demencia megelőzésében is segíthet, de az avokádó is képes felturbózni a vérkeringést, ráadásul az úgynevezett „rossz koleszterin” szintjének csökkentésében is segíthet.

Bizonyos ételek kimondottan az elmét táplálják: egy tanulmány szerint az áfonya kiváló memóriaserkentő, ami még a memóriavesztéstől szenvedő időseken is segíthet. A brokkolit magas kolin tartalma teszi hasznossá, ami szintén javítja az agyműködést, de számos tudós a sok olívaolajat, halat, friss zöldséget és gyümölcsöt illetve olajos magvakat tartalmazó mediterrán diétára esküszik.

Arra sem árt figyelni, miket érdemes elkerülni: a túlságosan sós ételek, például a szójaszósz kimondottan káros hatással lehetnek az agyműködésre, de a tonhallal is legyünk óvatosak, ugyanis a környezetszennyezés miatt húsa higanyt tartalmazhat.

HuffingtonPost