Jó jel, ha az olívaolaj csípi a torkot

2019. szeptember 11.
A legfrissebb tanulmányok is alátámasztják, hogy az olívaolaj egyes fajtái segíthetnek bizonyos ráktípusok megelőzésében. Egyszerűen megállapítható, hogy a mi olívaolajunkban vajon megtalálható-e a jótékony vegyület.

Az extra szűz olívaolaj azon kevés ételek egyike, amit minden étkezési szakértő és dietetikus egyaránt roppant fontosnak, hasznosnak és egészségesnek tart. A jótékony hatásainak listája olyan hosszú, hogy oldalakat tölt meg. Eddig is számos tanulmány bizonyította, hogy segít az Alzheimer-kór megelőzésében, csökkenti a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy friss kutatás során pedig olyan vegyületet fedeztek fel benne, az úgynevezett oleokantalt, mely úgy tűnik, segíthet a rák megelőzésében is. Ám nem minden típusú olívaolajban található meg egyformán.

Mitől van szuperereje az olívának?
A rákellenes hatását egyetlen összetevőnek köszönheti az olívaolaj. Már korábban is kimutatták, hogy az oleokantal nevű vegyület rendkívül hatásos a különböző betegségek ellen. Baktériumölő és antioxidáns hatású, emellet gyulladáscsökkentő is. A mostani kutatás nemcsak ezt erősítette meg, de arra is utalt, hogy azok az olívaolajok, melyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vegyületet, sokkal erősebb rákmegelőző hatással bírnak. Azt is kimutatták a vizsgálatok, hogy az oleokantal nem található meg minden olívaolajban, csupán az extra szűz olajok tartalmazzák, a gyengébb minőségű változatoknak nincs különösebb védő hatása a szervezetre.


“Természetesen nem csodaszer az extra szűz olívaolaj sem, ám más életmódbeli tényezőkkel együtt segíthet a melanóma, mellrák, májrák és a belek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében” – magyarázta az eredményeket Vasilis Vasiliou, a Yale Egyetem Rákgyógyító Központjának professzora, a kutatás vezetője.

Honnan tudhatjuk, jó-e az olívánk?
Az olívaolaj tehát rendkívül jótékony hatású. De hogyan győződhetünk meg róla, hogy olyan típus van a konyhában, ami valóban támogatja az egészséges étrendünk még hatékonyabbá tételét, és megtalálható benne az oleokantal? Először is be kell látnunk, hogy ha jó olívaolajat akarunk venni, akkor az sokba fog kerülni. Intő jel, ha egy extra szűznek mondott olívaolaj túl olcsó. Valószínűleg ezek a termékek nem olyan jók, mint amilyennek mondják őket.
A legkönnyebben azonban az ízéről ismerhető fel, valóban jó minőségű extra szűz olívaolajunk van-e. Az erős, paprikás, fűszeres íz árulja el, tényleg megtalálható-e minden az olajunkban, aminek benne kell lennie. “Kapjunk be egy kanállal az olívaolajunkból. Ha magas az oleokantal tartalma és igazán jó minőségű az olaj, kissé égeti a torkot. Azt gondolnánk, hogy ez rossz jel, hiba, ám pont ellenkezőleg: az oleokantal miatt érezzük a csípős ízt” – mondta Dr. Vasiliou.

Fontos a tárolás
Hasznos, ha nem vásárolunk nagy üveggel az olívaolajból. Ha nem tároljuk megfelelően és túl sokáig áll felbontva, a benne található zsírok tönkremennek, és ahelyett, hogy jótékony hatásuk lenne az egészségünkre, inkább veszélyt jelentenek. Emellett túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását. Nem kell az olívaolajat állítani az étkezésünk középpontjába csak azért, mert egészséges. Sokkal jobb, ha kiegyensúlyozott és egészséges étrendünket egészítjük ki a jó minőségű olívával.

Fotó: Unsplash