- A szénhidrátszegény étrend esetén mivel helyettesíthetjük a zsemlemorzsát?
- A zsemlemorzsa kevesebb szénhidrátot tartalmazó alternatívái cserébe rostban és más tápanyagokban gazdagabbak.
- Ezekkel a zsemlemorzsa-helyettesítőkkel a rántott húsról sem kell lemondanunk!
Bár megvannak a hátulütői annak, ha a szénhidrátot teljesen száműzzük az étrendünkből, mégis érdemes a nem teljes értékű változatait lecserélnünk egészségesebb alternatívákra. A zsemlemorzsa például remekül helyettesíthető olyan más alapanyagokkal, melyek magasabb tápértékkel bírnak, mégis alacsonyabb a szénhidráttartalmuk.
Hogyan váltsuk ki a zsemlemorzsát például a rántott hús bundájában alacsonyabb szénhidráttartalmú dolgokra? Mivel helyettesíthetjük az ételkészítésnél a zsemlemorzsát?
Erre cseréljük a zsemlemorzsát, ha csökkenteni akarjuk a szénhidrátot
Ha bármilyen okból visszafognánk a szénhidrátbevitelünket, jó hír, hogy a zsemlemorzsa helyett legalább olyan alternatívákat tudunk használni, melyekkel még a rántott hús is pont olyan finom lesz. Ráadásul ezeknek a zsemlemorzsa-helyettesítőknek sok esetben magasabb is a tápértéke, több rostot, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmazhatnak.

A rántott hús bundája ugyanolyan roppanós lesz, ha a szénhidrátszegény alternatívákat használjuk zsemlemorzsa helyett
1. Zabliszt
Ha nem csak a szénhidrátot, de a glutént is kerüljük, a zsemlemorzsa helyett a zabliszt jó választás. Ez tulajdonképpen őrölt zabpehely, és tökéletes kroketteket, burgereket és rántott húst tudunk vele sütni, pont, mintha hagyományos zsemlemorzsát használnánk.
2. Mandulaliszt
Akkor jó és szénhidrátszegény helyettesítője a mandulaliszt a zsemlemorzsának, ha a fehérjebevitelünket növelni akarjuk egyúttal. Érdemes kedvenc fűszereinkkel és sörélesztő pehellyel kevernünk, így mennyei ételeket készíthetünk vele.
Milyen más lehetőségeink vannak a zsemlemorzsa helyettesítésére?
Attól függően, hogy a kevesebb szénhidrát mellett milyen más tényező fontos nekünk a végeredményben, használhatunk egyéb helyettesítőket is a zsemlemorzsa kiváltására:
- Pirított kukorica vagy hajdinapehely – roppanósabb lesz a textúra
- Quinoa – gluténmentes és rengeteg rostot tartalmaz
- Szezámmag – roppanós és intenzív ízű helyettestője lehet a zsemlemorzsának.
Forrás: El Nacional, fotó: Unsplash