4 jel, hogy több szénhidrátot kell enned

2022. július 19.
Igenis szüksége van a szervezetünknek a megfelelő működéshez elegendő szénhidrátra. Ne hidd el annak, aki mást mond.

A három legfontosabb makrotápanyag egyike a szénhidrát a fehérje és zsír mellett, mely szinte minden táplálékunkban ott van – a tésztától a kenyéren át a banánig. A népszerű diéták közül sok buzdít arra, hogy zárjuk ki teljesen vagy szinte teljesen a szénhidrátokat az étrendünkből, ha fogyni akarunk. Ez azonban nemcsak teljesen megalapozatlan tévhit, de az egészségünkre is káros.

Az a része igaz, hogy a feldolgozott élelmiszereket, mint a kekszek vagy chipsek, valóban jobb nem enni – mondta Nichola Ludlam-Raine dietetikus. – Minden embernek mások a tápanyagszükségletei, az azonban nagyjából mindenkire igaz, hogy az étkezéseknél a tányérunk felét olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel kellene megtöltenünk, melyek jelentős mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot.”

szenhidrat-4-jel

Az is tény, hogy az elfogyasztott napi táplálék 75 százalékának szénhidrátnak kellene lennie. Ezt a szénhidrátigényt főként zöldségekből és gyümölcsökből kellene fedeznünk, nem cukros és/vagy finomított élelmiszerekből. 

„A szénhidrát a szervezetünk üzemanyaga, elengedhetetlen az izmok és az agy működését, biztosítja az energiát, amire szükségünk van a mozgáshoz és gondolkodáshoz” – magyarázta a dietetikus. Nem meglepő tehát, ha fizikai jelei vannak – többek között fáradtságérzet, gondolkodási nehézségek, feledékenység, edzés utáni regenerációs problémák – a szénhidráthiánynak. 

1. Kevés energia

A szénhidrát tehát a szervezetünk legfontosabb energiaforrása. Ha csökkentjük a szénhidrát bevitelét, folyamatos fáradtságérzetet tapasztalhatunk. „A szervezetünk képes más forrásokból energiát előállítani, például zsírból, ugyanakkor a szénhidrát máshogy hasznosul, gyorsabban képes belőle energiát termelni a testünk, és optimálisabban felhasználja az agy és az izmok működtetésére a szervezet” – magyarázta a szakember.

2. Feledékenység

Az agynak glükózra van szüksége a működéséhez, amit a szénhidrát lebontásával állít elő a szervezetünk. Ha nem eszünk elég szénhidrátot, nem tudunk rendesen gondolkodni, rosszkedvűek leszünk. „A szénhidrát fogyasztása a fehérje mellett segíti a triptofán előállítását, amiből az agyunk az egyik örömhormont, a szerotonint szintetizálja” – magyarázta el a dietetikus, miért okoz boldogságot, ha szénhidrátot eszünk.

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a legjobb, ha a szénhidrátot teljes értékű gabonából, gyümölcsökből és zöldségekből fedezzük, mivel ezek rost- és tápanyagtartalma támogatja a testi-lelki jóllétünket.

3. Kevesebb erő a mozgáshoz

A szervezetünk glikogén formájában tárolja a szénhidrátot a májban és az izmokban. Ezt használja fel a testünk, ha edzés közben gyorsan energiára van szükségünk. Különösen azok számára fontos a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitele, akik nagy intenzitású testmozgást végeznek. Ráadásul nem csak a teljesítményünk lesz rossz, ha nem eszünk elég szénhidrátot, de az edzés utáni regeneráció is nehezebb, akár influenzaszerű tüneteket is tapasztalhatunk fejfájással, izomfájdalmakkal és gyengeséggel.

4. Nehezebb felépülés

Nemcsak a szervezetünk működéséhez van alapvetően szükség a szénhidrátra, hanem az edzés utáni regenerációhoz is. „A mozgással kiürítjük a glikogénraktárainkat. Ahhoz azonban, hogy az izmaink regenerálódjanak nemcsak fehérjére, hanem szénhidrátra is szükség van” – mondta Ludlam-Raine. Ha a szervezet nem képes a megfelelő regenerációra, még hosszú idővel az edzés után is izomfájdalmat és energiahiányt tapasztalhatunk.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!