- Az öt millimiéternél kisebb műanyag darabkákat mikroműnayagnak nevezzük: ezek a mindennapi életünk részévé vált csomagolásokból és műanyag tárgyakból származnak.
- A mikroműanyagok a vízben, ételeinkben és italainkban, így szervezetünkben is jelen vannak már.
- Néhány egyszerű változtatással azonban jelentősen lecsökkenthetjük a testünkbe kerülő mikroműanyag mennyiségét.
2025-re a mikroműanyag életünk részévé vált. Az apró, 5 milliméternél kisebb műanyagdarabkák ráadásul nemcsak a környezetünket szennyezik, de szervezetünkbe is bekerülnek: májunkban, vérkeringésünkben, sőt még az agyunkban is jelen van.
Mindez ijesztőnek hangzik, vannak azonban lépések, amelyekkel jelentősen megszűrhetjük a szervezetünkbe kerülő mikroműanyagot, így csökkentve a mennyiségét – és esetleges káros hatásait is.
4 lépés, amivel kiszűrheted a mikroműanyagot
Válts csapvízre
Azt hihetnénk, a palackozott víz fogyasztása biztonságosabb, pedig a csapvíz jóval kevesebb mikroműanyagot tartalmaz, mint a palackozott változat. Kutatások szerint egy liter palackozott víz átlagosan 240.000 műanyag-molekulát tartalmazhat, többnyire nanoműanyagokat.
Jelentősen megszűrhetjük a mikroműanyag bevitelét, ha csapvizet iszunk, és még jobban járunk, ha felforraljuk és/vagy megszűrjük a vizet – egyes felmérések szerint így a mikroműanyagok 90 százaléka kiszűrhető a vízből.

240 ezer mikroműanyag-részecske kerül a testünkbe egy liter műanyag flakonos ásványvízzel
Kerüld a műanyag csomagolást
Manapság rengeteg olyan élelmiszer áll a boltok polcain, amit műanyagba csomagolnak. Ez érthető, hiszen olcsó és praktikus csomagolóanyagról van szó, azonban ezekkel az élelmiszerekkel rengeteg mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
Ha csak tehetjük, keressük a csomagolásmentes vagy alternatív csomagolású (például üveges) termékeket.
Ne tegyünk műanyagdobozt a mikróba
Talán ez a legkönnyebben megvalósítható lépés, hiszen itt csak egy egyszerű szokáson kell változtatnunk: ne tegyünk műanyagdobozt a mikróba. A hő hatására a mikroműanyag vándorolni kezd, így a dobozból könnyen az ételünkre – és onnan a testünkbe – kerülhet. Egy kutatás szerint a műanyag dobozokból és mikrózható műanyag csomagolásokból több mint 4 millió mikroműanyag szabadulhat fel a mikróban alig három perc alatt. Jobban járunk tehát, ha üveg vagy kerámia tányért vagy tálat használunk.
Ne vásárolj ultrafeldolgozott élelmiszereket
Jól tudjuk, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek borzasztóan károsak az egészségünkre nézve, hiszen általában rengeteg cukrot, zsírt, sót és mesterséges adalékanyagot, illetve más kemikáliákat tartalmaznak. Kiderült, hogy a mikroműanyagok miatt is érdemes lehet kerülni őket, az ilyen ételek ugyanis rengeteg apró műanyag részecskét hordoznak. Egy néhány éve végzett kutatás különösen magas mikroműanyag-tartalmat fedezett fel a fagyasztott panírozott garnéla és az előkészített csirkefalatok esetében.
Válasszuk inkább a friss alapanyagokat – a szervezetünk sokszorosan hálás lesz érte!
Forrás: Washington Post Fotó: Getty Images