- A falás iránti vágy, illetve bármilyen étel elfogyasztásának kontrollálhatatlan igénye egy étkezési rendellenesség.
- Ez a rendellenesség emberek millióit érinti szerte a világon, és hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhat.
- Blanca B. Martín pszichológus és táplálkozási szakértő elárulta, hogy mit érdemes reggelire fogyasztanod a sóvárgás ellen, ha nem akarod, hogy napközben falási roham törjön rád a cukros ételek iránt.
Mindenkivel előfordul néha, hogy hirtelen rátör az ellenállhatatlan falási roham és olyankor mindent elpusztít, ami elé kerül. Van, aki ilyenkor nem nézi, mit eszik, más kifejezetten csak a cukrosra, a sósra vagy a zsíros ételekre megy rá.
Blanca B. Martín pszichológus azt mondja, van megoldás a falási roham, pontosabban az étkezési szorongás kezelésére. „Az étkezési szorongás gyakoribb lehet, mint gondolnád, és gyakran semmi köze a fizikai éhséghez” – magyarázza.
Íme a tökéletes sóvárgás elleni reggeli
A táplálkozási szakértő szerint a legfontosabb, ha napközben gyakran rád tör vágy a cukros ételek iránt, hogy a megfelelő reggelivel kezd napot: „A fehérjék és az egészséges zsírok segítenek hosszabb ideig jóllakottnak érezni magad, és csökkentik a későbbi sóvárgást” – mondja Blanca B. Martín és hozzátette, hogy ha inkább cukros ételekre vágysz, érdemes sós ételeket fogyasztani reggelire.
Ahhoz, hogy sikeresen leszokj a cukorról, az is elengedhetetlen, hogy napközben is aktív legyél: „A testmozgás nemcsak a fizikai egészséget javítja, hanem csökkenti a stresszt és a szorongást is. Próbálj meg szabadtéri tevékenységeket végezni, különösen, ha előnyben részesítheti az erősítőgyakorlatokat. Ez segít a minőségi pihenés megteremtésében, mivel szabályozza az étvágyért felelős hormonokat és csökkenti a sóvárgást” – hangsúlyozza.

A fehérjedús ételek a legjobbak a sóvárgás ellen reggelire
Mit tehetsz még a cukros ételek utáni sóvárgás ellen?
Először is a szakértő azt tanácsolja, ha végül mégis a cukros ételek iránti sóvárgás győz, akkor bűntudat nélkül élvezd ki: „A túlzott korlátozás növelheti az evés iránti szorongást, ami vonzóbbá teszi ezeket a korlátozott ételeket az agy számára, és ezért arra késztet, hogy többet egyél belőlük. Élvezd őket mértékkel, majd térj vissza a rutinhoz” – magyarázza a szakértő.
Másrészről elengedhetetlen az érzelmi kiváltó tényezők azonosítása, mivel segít felismerni azokat az érzelmeket, amelyek a túlevéshez és a cukros, ultrafeldolgozott élelmiszerek felé terelnek.
Végül: gondoskodj napközben az egészséges snackekről: „Segíthetnek elkerülni, hogy kisebb tápanyag-sűrűségű ételekhez folyamodj, amikor éhes vagy, esetleg sóvárgással küzdesz” – egészíti ki tanácsát.
Forrás: Rac1, Fotók: Getty Images