Hogyan számolhatunk le a túlevéssel?

2019. szeptember 22.
Mindannyiunknál máshol van a "túl sok étel" határa, és a túlevés definíciója függ a helyzettől is. Pont ettől olyan megfoghatatlan és nehéz megálljt parancsolni neki. De nem lehetetlen.

Ami egyik nap átlagos mennyiségű adag volt vacsorára, másnap, amikor többet ettünk ebédre vagy kiadósan uzsonnáztunk, akkorának tűnhet, ami képtelenség, hogy belénk férjen. “Túlevésről akkor beszélünk, ha többet eszünk annál, mint amennyit a szervezetünk kényelmesen egy étkezésre el tud fogyasztani, máshonnan nézve pedig definiálhatjuk a túlevést úgy, hogy több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire szüksége van a normális napi működéséhez” – fogalmazott Dr. Eudene Harry belgyógyász szakorvos. A túlevés általában lelkiismeretfurdalással, a megbánás érzésével párosul.


A túlevésre rengeteg lelki tényező hajlamosíthat. Stressz, fáradtság, düh, koncentrációhiány mind vezethet túlevéshez. “A legyőzéséhez fontos, hogy feltárjuk ezeket az okokat  és kidolgozzunk olyan stratégiákat, melyek segítenek elkerülni a rendszeres falásokat” – mondta Ilana Muhlstein dietetikus, aki gyakorlati tanácsokat is adott ahhoz, hogyan uralkodhatunk a túlevésen.

1. Tisztítsuk meg a kamrát. Chips, tészta, csoki vagy jégkrém: mindenkinek megvan a gyenge pontja, melyek azok az ételek, amikhez gyenge pillanataiban nyúl. A dietetikus azt javasolja, ne tartsunk ilyen ételeket sem az otthonunkban, sem a munkahelyen az íróasztal-fiókban. “Ha nincs kéznél, nem jut eszünkbe sem. Ez a legkönnyebb módja annak, hogy kontrolláljuk a túlevést” – javasolja Muhlstein.

2. Javítsuk az alvásunkat. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás a testünk minden funkciójára hatással van. Ha valaki rendszeresen kevesebbet alszik a javasolt hét-nyolc óránál, sokkal gyakrabban tör rá kínzó éhség, ráadásul a szénhidrátban és cukorban gazdag, egészségtelen ételeket kívánja meg ilyenkor az ember.

3. Megfelelő hidratáltság. “Gyakran tévesztjük össze a szomjúságot az éhséggel” – figyelmeztet a dietetikus. Segít, ha étkezés előtt megiszunk egy deciliter vizet, ez jelentősen csökkenti az éhséget. Legyen mindig kéznél egy kulacs víz, így ha rendszeresen kortyolunk, az éhség sem tör ránk olyan gyakran.

4. Evés közben az evésre figyeljünk. “Kapcsoljuk ki a televíziót, tegyük le a telefont és tényleg fókuszáljunk az ételre evés közben” – javasolta a szakember. Nemcsak az ízekre, textúrákra és különleges elkészítésre figyelhetünk így fel, de sokkal kielégítőbb is lesz az étkezés. Élménnyé válik, így nem a habzsolás lesz a lényeg.

5. Együnk több fehérjét és rostot. “A fehérje és a rost segít, hogy tovább tartson a teltségérzet” – mondta a dietetikus. Ez a két tápanyag kiegyensúlyozza a vércukorszint kilengéseit, amit a szénhidrát fogyasztása okozhat. Ha kétségeink vannak, konzultáljunk szakemberrel a helyes étrend összeállításához.

6. Az első falat zöldség legyen. “Ha vendégségben vagyunk, és zöldségcsíkok mártogatóssal is találhatók az asztalon, mindenképp ezzel kezdjünk, mielőtt a rágcsálnivalókhoz nyúlnánk” – mondta Muhlstein. “Jobb eséllyel választjuk az egészséges rágcsálnivalókat az este folyamán, ha azzal indítjuk a partit” – tette hozzá. Egy próbát mindenképp megér!

7. Mosolyogjunk két falat között. A szakember szerint ez az apró szünet pont elegendő ahhoz, hogy feltegyük magunknak a kérdést, valóban szükségünk van még a következő falatra, vagy meg kell állnunk itt. “Emellett a mosolygás kellemes érzeteket közvetít az agy receptoraihoz, ami segít csökkenteni az érzelmi okokból történő túlevés kockázatát” – magyarázta a dietetikus.

Fotó: Unsplash