Fogadjunk, hogy te sem tudtad: ezt a gyümölcsöt tedd a krumpli közé, és soha többé nem csírázik ki

2025. június 04.
Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a krumpli hajlamos akár már gyorsan kicsírázni. Ha ezt a gyümölcsöt teszed a zsákjába, akkor napokkal tovább képes elállni. Így használd a trükköt.
Krumpli csírázás
  • A krumpli gyakran már hamarabb elkezd csírázni, mint ahogyan feldolgoznánk.
  • A kicsírázott burgonyát nem javasolják fogyasztásra.
  • Ez a gyümölcs segít abban, hogy a krumpli tovább elálljon.

Ritka, hogy egy egész zsák krumplit fel tudjunk használni egyetlen étkezéshez. Valójában általában mindannyiunknál akad legalább néhány burgonya, mely későbbi fogyasztásra vár. Sajnos azonban már akár kevés idő is elég hozzá, hogy elkezdjen kicsírázni, ez pedig veszélyes lehet.

Miért csírázik ki a krumpli?

A csízázás oka egyszerű: a számára alkalmas, vagyis fényes és kellően meleg környezetben aktiválódnak a növény belső folyamatai, és megpróbál új életet létrehozni. Az ideális környezet tehát a krumpli számára hűvös, árnyékos és száraz.

Amikor a csírák elérik a néhány centiméteres hosszúságot, már veszélyes lehet a burgonya az emésztésre, erősen ajánlott ilyenkor inkább kidobni.

Fontos, hogy csak a csíráktól mentes krumplit együnk, ennek érdekében pedig tároljuk megfelelően

Fontos, hogy csak a csíráktól mentes krumplit együnk, ennek érdekében pedig tároljuk megfelelően

Miért mérgező a kicsírázott krumpli?

A fény hatására klorofill kezd termelődni, ez az oka annak, hogy a burgonya bizonyos részei zöld színűvé válnak. A tünetek a hányástól a hasmenésen át fejfájásig és szédülésig vezetnek.

Ezzel a trükkel nem csírázik ki a krumpli

Míg a gyümölcsöket és zöldségeket általában érdemes elkülönítve tárolni, a burgonya zsákjába hasznos egy darab almát is tenni. A Colorado Állami Egyetem szakértője szerint már egyetlen alma is alkalmas arra, hogy napokkal hosszabbítsa meg a krumpli eltarthatóságát. Vegyszermentesen előzi meg ugyanis a csírázást.

Érdemes a zöldség-és gyümölcstárolási házi praktikákat bevetnünk:

Forrás: Taartmanie, Fotók: Getty Images


Életmód