Így tárold helyesen a hagymát és a krumplit, hogy biztosan ne csírázzanak ki

2022. augusztus 09.
Kezdjük az egyik legfontosabb szabállyal: a hagymát és a krumplit soha, semmilyen körülmények között nem szabad együtt tárolni. Hogy miért? Mutatjuk a részleteket.

A hagyma és a burgonya helyes tárolásával kapcsolatban az egyik legfontosabb szabály, hogy nem szabad őket egymás mellett tartani. És hogy miért nem? Azért, mert a hagyma etiléngázt termel és bocsát ki magából, amely meggyorsítja a krumpli csírázását, és hamarabb meg is romolhat tőle.

Ezt a két zöldséget tehát jobb minél távolabb tartani egymástól – a következőkben el is magyarázzuk, melyiket hogyan, milyen körülmények között tárold.

hagyma-krumpli-tarolas

Hogyan tárold a krumplit?

Jó hír, hogy a burgonya viszonylag hosszú ideig eltartható, ám ehhez megfelelő körülményeket kell a számára biztosítanod. Keress neki egy hűvös, sötét és jól szellőző helyet – de arra figyelj, hogy ez ne az ablak mellett, a mosogató alatt, vagy éppen a háztartási gépek közelében legyen, itt ugyanis könnyen hőhatás érheti a növényt, ami nem tesz túl jót neki. Mivel a fagyra is érzékeny és a melegre is – az utóbbitól azonnal csírázni kezd – az ideális hely egy 6-10 Celsius fokos helyiség vagy sarok. Arra is ügyelj, hogy jól tudjon járni a krumpli körül a levegő, tehát a szemek ne legyenek nagyon összezsúfolva, szorosan egymáshoz nyomva.

Ha azt szeretnéd, hogy a krumpli sokáig kitartson, tárolás előtt semmiképp ne mosd meg, a nedvesség ugyanis szintén felgyorsítja a romlási folyamatokat. Mielőtt elpakolnád őket későbbre, jól vizsgáld át a szemeket, és ha valamelyik a romlás jeleit mutatja (puha vagy furcsa szagot áraszt), azonnal szabadulj meg tőle, mert átterjedhet a többire. Friss krumplit tilos a hűtőben tárolni, ha mindenáron le szeretnéd fagyasztani, előtte főzd inkább meg.

Hogyan tárold a hagymát?

A krumplitól messze, ugyancsak egy hűvös, sötét, jól szellőző helyen. A hagyma esetében is csak olyan szemeket érdemes eltenni, amelyek egészségesek – nem puhák, nincs bűzös, rothadó szaguk. A hűtőszekrényt a hagyma esetében is felejtsd el, már csak azért is, mert a növény könnyen magába szívja a nedvességet a környezetéből, ami rosszat tesz az állagának. A legjobb hely neki a hűvös kamra, a pince vagy a ház valamelyik másik hűvös, sötét sarka. A hagyma akkor érzi magát a legjobban, ha a levegő maximum 10 fokos, egy ilyen környezetben akár 3 hónapig is megőrzi a minőségét.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!