Így tárold az uborkát, hogy ne romoljon meg pár nap alatt!

2022. június 19.
Az uborka hűvös ropogása salátánkban a nyár dala, nem beszélve az utóbbi években divatossá vált uborkás vízhez, limonádékhoz és koktélokhoz. Mégis, hiába eszünk sok salátát, néha úgy tűnik, nem tudunk annyi uborkát elfogyasztani, amennyit megveszünk. Ez újabb rejtvény elé állít bennünket: hogyan tároljuk az uborkát, hogy friss maradjon? Nos, ennek is megvannak a maga trükkjei.

Mennyi ideig áll el az uborka?

Megfelelő tárolás esetén az uborka akár egy hétig is eláll a hűtőszekrényben. Ez az időkeret érdekes módon az egész uborkára és a szeleteltre is vonatkozik. Ha hosszabb távú tárolási megoldást keresel, megpróbálhatod lefagyasztani.

Hogyan tároljuk az egész uborkát?

  1. Mosd meg az uborkát, és szárítsd meg alaposan!
  2. Helyezd a hűtőszekrény legmelegebb helyére! Ez általában a polcok elején vagy az ajtóban található.

    Hogyan tároljuk a szeletelt uborkát?

Ha felszeletelted az uborkát, de az még nem áll készen a fogyasztásra, a következőképpen tárolhatod:

  1. Helyezd az uborkaszeleteket egy fedeles edénybe!
  2. Töltsd fel vízzel, és tárold a hűtőszekrényben!

Ez a módszer nagyon jól működik – a hideg uborka megőrzi ropogósságát, mivel védve van a hűtőben lévő száraz levegőtől.

Hogyan fagyasszuk le az uborkát?

Legyen szó egész zöldségről vagy szeletekről, érdemes a fagyasztást is megtanulni. Az uborka fagyasztása kényelmes, de nem minden recepthez ideális. Míg a friss uborka ropogós állagú, a fagyasztott pépes lesz. Salátához vagy szendvicshez tehát felejtsük el, de turmixhoz vagy gazpachóhoz így is tökéletes. Akár le is lehet szűrni az uborkát, hogy elválasszuk a pépet a folyadéktól, és így uborkavíz készüljön. Vigyázat, a folyadéknak nagyon erős aromája van, így ha lágyabbat szeretnénk, higítanunk kell vízzel.

Mit NE tegyünk az uborkával?

  1. Konyhapulton tárolás

Az egyik gyakori tévhit az, hogy az uborkát a legjobb szobahőmérsékleten tartani. Ez igaz lehet, de csak akkor, ha egy-két napon belül felhasználjuk. Tény, hogy túl alacsony hőmérsékleten ez a zöldség „fagyási sérüléseket” szenvedhet, azért hűteni muszáj. A károsodás elkerülése érdekében a hűtőszekrény legmelegebb részében tartsd!

  1. Szalvétában a hűtőszekrényben

Ez a módszer abból áll, hogy a tiszta uborkát papírtörlőbe csomagolják, cipzáras műanyag zacskóba vagy műanyag fóliába helyezik, és fridzsiderbe teszik. Ez a gyakorlat nem árt az uborkának, de felesleges. Egy kicsomagolt uborka és egy becsomagolt uborka egyformán ropogós marad a hűtőszekrényben körülbelül hat napig, mielőtt elkezdene megpuhulni.

Hosszabb távon

Ha hosszú távú tárolási megoldásokat keresünk, fontoljuk meg az uborka savanyítását! Ha ez ijesztő projektnek tűnik, tudd, hogy nem kell elköteleződnöd az egész konzervipari folyamat mellett – egy egyszerű pácolás elég lesz. Ezzel akár heteket nyerhetünk!

Forrás: Eatingwell, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!