6 étel, amit teljesen felesleges a hűtőben tartani

2022. március 04. |

Bevásárlás után sokunknak az az első dolga otthon, hogy mindent bepakol a hűtőbe, pedig nincs mindennek ott a helye!

Általánosságban elmondható, hogy a legjobbat akkor tennénk, ha a boltok példáit követnénk, vagyis azokat az ételeket, amiket ott nem tesznek hűtőszekrénybe, otthon sem kellene hidegre tennünk. Ha mégis a frizsiderben kötnek ki ezek az élelmiszerek, felkészülhetünk rá, hogy az ízük nem lesz olyan zamatos, és a minőségüket sem fogják hosszabban megőrizni, mintha kint maradnának.

Citrom, uborka, kaliforniai paprika a hűtőben

Paradicsom

Igazán nagy a kísértés, hogy amint lehet, hűtőbe tegyük a paradicsomot, valamiért ugyanis az a legtöbb ember berögződése, hogy ez a vitaminokban gazdag zöldség hidegen a legfinomabb, és a frissességét is alacsonyabb hőmérsékleten őrzi meg tovább. Pedig ez nem igaz! Hűtőben tárolva a paradicsom sokat veszít az ízéből, olyannyira, hogy ha hosszabb ideig állomásozik ott, egészen íztelenné, vízízűvé válhat – ha ez megtörténik, így fogyasztása közben nem arra kell morognunk, akitől vásároltuk!

Citrusfélék

A narancs, a citrom, a mandarin és a grapefruit is azok közé az ételek közé tartozik, amikről azt hisszük, hogy hidegen a legízletesebb. Való igaz, hogy alacsony hőmérsékleten még frissítőbbek, egy fontos dolgot azonban mindenképpen tudnunk kell: ha nemcsak kicsivel a fogyasztás előtt tesszük ezeket a frizsiderbe, könnyen keserűvé válnak, ami cseppet sem növeli az élvezeti értéküket! 

6 konyhai trükk, hogy megmentsd a túlsózott ételt

6 konyhai trükk, hogy megmentsd a túlsózott ételt

Ha egy étel sótlanra sikerül, azt játszi könnyedséggel helyrehozhatjuk, hiszen elég egy kis sóval meghinteni. De mi a helyzet akkor, ha a kelleténél jobban megsózzuk a készülő fogást? Ezekkel a trükkökkel van visszaút!

Banán

Minél hidegebb helyre kerül a banán, annál gyorsabban megbarnul a héja – anélkül, hogy maga a gyümölcs túlérne. Sokkal szerencsésebb, ha szobahőmérsékletlen tároljuk, például egy gyümölcsöstálon. 

Méz

Rendkívül hosszan megőrzi a szavatosságát ez az értékes élelmiszer még akkor is, ha megváltozik a szerkezete, azaz kikristályosodik – ezt a folyamatot befolyásolja a hőmérséklet, a páratartalom és a fényviszonyok is. Ha száraz és hűvös helyen (például a konyhaszekrény vagy a spájz egyik polcán) tartod, hosszabb ideig folyékony marad a méz, ami igazán hatásos természetes antibiotikum. Gond persze akkor sincs, ha megszilárdul, meleg vízbe állítva szépen visszanyeri eredeti halmazállapotát.

Tojás, zöldség és gyümölcs a hűtőben

Hagyma

Ez a gyakran használt főzési alapanyag hűvös és sötét helyen érzi magát a legjobban, a fridzsier mégsem a legideálisabb tárolóhely számára. Ha mégis itt tartjuk, számítanunk kell rá, hogy viszonylag rövid időn belül megpenészedik és használhatatlanná válik. Persze a már felszeletelt hagymát hűtőbe kell tenni, előtte azonban gondosan be kell csomagolni: egyrészt azért, mert erőteljes illata átjárja a hűtőt, másrészt azért, mert maga a hagyma is átveheti a többi étel aromáját. Egy, maximum 2 napig tárolható felvágva a hűtőben!

Friss bazsalikom 

Valahogy ösztönösen jön az emberek többségének, hogy hűtőbe tegye a friss fűszernövényeket, pedig ez egy rossz szokás. Itt, az alacsony hőmérsékleten rengeteget veszít sajátos ízéből és illatából, pont abból, amiért annyira szeretjük és amitől igazán mennyei lesz a bazsalikomos házi pesto. Legjobb, ha frissen, közvetlenül a növényről vágva tesszük az ételbe, vagy ha boltban vesszük, vízbe állítjuk az ágakat, és a lehető leghamarabb használjuk fel!

Forrás: nonsprecare.it, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Egyszerű trükkök a hűtő szagtalanítására

Egyszerű trükkök a hűtő szagtalanítására

A kellemetlen szagot árasztó hűtő sok fejfájást okozhat, a szagtalanításhoz ugyanis nem mindig elegendő megszabadulni a problémát okozó ételtől: az orrfacsaró szag azután is megmaradhat, hogy kidobtad a bajkeverőt.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró