- Itt a legújabb ételkvíz, melyben a világ kedvenc ételeivel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnunk.
- Vajon ismerjük ezeket a népszerű fogásokat? Hányat kóstoltunk közülük?
- Kalandozzunk az ételkvízzel a magyar és világkonyha legjobb ételei között!
Ezúttal egy ételkvízzel tehetjük próbára a műveltségünket, leginkább a gasztronómia témakörében. Vajon tudunk válaszolni a híres fogásokkal kapcsolatos kérdésekre? Ne dőljünk be minden válasznál, mert akadnak szép számmal becsapós kérdések is az ételkvízen!
A világ legkülönlegesebb ételei
Nem biztos, hogy megkóstolnánk ezeket a világ különböző tájairól származó ételeket, de igazi kuriózumnak számítanak az adott ország konyhájában.
- Kiviak (Grönland) Ez az inuit étel elsőre talán sokkoló: kis tengeri madarakat (általában alkákat) helyeznek egy fókabőrbe, amit aztán lezárnak, és hónapokra földbe ásnak fermentálódni. A hidegben tartott, lezárt kiviak fermentálódik, és téli időszakban fogyasztják, különösen ünnepek alatt. A szaga erős, az íze állítólag hasonlít az érett kéksajtra – vagy annál is erőteljesebb.
- Casu marzu (Szardínia, Olaszország) A világ egyik legextrémebb sajtja: egy pecorino sajt, amit élő sajtlárvák segítségével fermentálnak tovább. A casu marzu annyira lágy, hogy kenhető, de fogyasztása vitatott, és több helyen tiltott. Azok, akik bírják, egyedülállóan mély, pikáns ízről számolnak be – csak az ne zavarjon, ha közben valami mozog a tányérodon…
- Tepa (Alaszka, USA) Az alaszkai őslakosok hagyományos étele, mely erjesztett halfejből készül. A lazac- vagy más halfejeket gödrökbe temetik, levelekkel takarják, és heteken át fermentálják. Az így kapott ételnek erőteljes, csípős aromája van, és tradicionálisan nyersen fogyasztják. A tepa nemcsak étel, hanem kulturális örökség is.
- Balut (Fülöp-szigetek, Vietnám) Ez egy megtermékenyített kacsatojás, amelyben az embrió már fejlődésnek indult. 14–21 nap után főzik meg, héjában tálalják, és sokan lime-mal, sóval, chili-ecettel eszik. A balut sokak számára kihívás, de a helyiek szerint kiváló afrodiziákum és remek fehérjeforrás.
- Mopane kukac (Dél-Afrika) Valójában nem is kukac, hanem egy lepkelárva, amit szárítva, fűszerezve vagy főzve fogyasztanak. A Mopane lárva fontos fehérjeforrás sok dél-afrikai közösség számára, és íze a szárított marhahúshoz (jerkyhez) hasonlítható. Egyre többen fedezik fel a rovaralapú élelmiszerek fenntarthatósági előnyeit is.
Töltsük ki az ételkvízt!
Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a gasztronómiai kvízzel. Tíz kérdésre kell válaszolnunk ételekkel kapcsolatban. Mindegyiknél három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz végül az ételkvízen?
Fotó: Unsplash/Jordan Gonzalez, Getty Images