A lisztkukac alkalmas az emberi fogyasztásra – ha lesz aki megeszi

2021. január 30.
Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította a közönséges lisztbogár lárváját. Bár a nyugati társadalmakban egyelőre hatalmas ellenérzéssel és viszolygással fogadjuk a rovarok bármilyen formában történő fogyasztását, ám a magas fehérjetartalmú kukacok, férgek és lárvák a jövő táplálkozásának alapját adhatják. A kérdés csak az: ki eszi meg?

Hamarosan Európa több országában is megjelenhetnek a közönséges lisztbogár kukacából készült nassolnivalók, turmixok, kekszek, tészták és burgerek, miután az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége emberi fogyasztásra alkalmasnak találta. Ezzel a Tenebrio molitor lett az első rovar, amelyet bármilyen formában hivatalosan is ehetőnek nyilvánítottak.

lisztbogar-larva-etel-eheto

Nem való mindenkinek

Nem csak az lehet kizáró oka a lisztbogárlárva fogyasztásának, hogy undorodunk tőle. Bár kétségtelenül legtöbben ezért fordulnának el tőle. A rák- és poratka allergiások számára nagy valószínűséggel keresztallergénnek számít a kukac, így ha por formájában valamilyen élelmiszer részeként fogyasztanák – lisztbe keverve állagjavítónak például a kekszben –, kiváltaná náluk az allergiás reakciókat. 

A francia vállalat információi szerint – amely benyújtotta az Európai Unió élelmiszerbiztonsági ügynökségéhez a kérvényt, hogy hagyják jóvá a lisztbogár lárvájának Európa-szerte történő forgalmazását – a kukacok nagy részt fehérjéből, zsírból és rostból állnak, a legnagyobb hasznuk pedig, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett készíthető belőlük a jövő élelmiszere. Szárítva a földimogyoróra emlékeztet az ízük. 

Tényleg a jövő tápláléka lehet?

A rovaralapú élelmiszereket régóta emlegetik megoldásként az üvegházhatású gázok csökkentésére az élelmiszeriparban. A lisztbogár (és lárvája) mindenevő, ám leggyakrabban a fehér lisztben vagy búzakorpában találkozhatunk velük, mivel ez a kedvenc csemegéjük, ahogy a rovar neve is mutatja. 

Az élelmiszerek előállításához is lisztben szaporítják a rovarokat, majd szitálással választják ki a lárvákat, hogy elkülönítve kezelhessék. Átmossák a lárvákat, ezután forró vízben öt percig főzik, ezután sütéssel kiszárítják, csomagolják és tárolják az alapanyagnak szánt kukacokat. 

Jól láthatóak a környezeti és közgazdasági előnyei annak, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat kevesebb élelmet igénylő, alacsonyabb veszteséggel és hulladékkal járó, kevesebb üvegházhatású gázt termelő alternatívákkal helyettesítjük. Az alacsonyabb költségek és árak javíthatják az élelmiszerbiztonságot és új gazdasági lehetőségeket nyithat” – mondta Mario Mazzocchi, a Bolognai Egyetem közgazdságtan professzora.

Olvastad már?

Nem a lisztbogár az egyetlen, ami ehető 

Jelenleg 15 rovar vár arra, hogy az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szakemberei ehetőnek nyilvánítsák. Ezek közül négy van célegyenesben: a friss és a szárított kifejlett tücsök, a sáska és a gyászbogárfélékhez tartozó Alphitobius diaperinus.

Giovanni Sogari, a Parmai Egyetem szociológusa és vásárláskutatója szerint viszont bármennyire is hasznosak lehetnének, a rovaralapú élelmiszerek a nyugati kultúrában sikertelenségre vannak ítélve. „Kognitív okai vannak, amelyek a társadalmi és kulturális tapasztalatainkból származnak, hogy a rovarfogyasztás gondolatától is rosszul vannak az európai emberek. Talán idővel, és ha nem lesz más élelmiszer, ezek az attitűdök változhatnak” – mondta Sogari. 

Az élelmiszerbiztonsági ügynökség azt nem vizsgálja, a kukacok, lárvák és rovarok mennyire gusztusosak, kizárólag a fogyasztás biztonságosságára, a lehetséges allergiás reakciókra és a keresztallergiák kockázatára szorítkoznak. 

Hogyan együnk lisztbogárlárvát?

A szárított lárvák előételként is fogyaszthatók, ráadásul több ízben is elérhetők lesznek. Ugyanakkor lisztszerűre őrölve a desszertekbe is süthetjük. Már rendes receptek is fellelhetők, amelyben a lisztbogárlárva az egyik hozzávaló. Ehhez csak három evőkanál kakaópor, 60 gramm vaj vagy margarin, egy tojás, egy evőkanál zsírszegény joghurt, 30 gramm liszt és 25 gramm lisztbogárlárvapor szükséges csupán. Néhány egész lárvát pedig tegyünk félre. 

Kevés vízzel keverjük össze a kakaóport, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, tojást, joghurtot és egy fél teáskanálnyi sütőport, végül a frissen őrölt kukacokat. Ha a tésztát elkevertük, töltsük muffinformába, és süssük 20 percig. Hintsük meg porcukorral és díszítsük a félretett kukacokkal. 

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!