Sose hagyd a hűtőben a kinyitott konzervet! Meglepő, de valós veszélyek leselkednek rád

2025. június 28.
Bár csábító lehet a kibontott konzervet egyszerűen visszacsúsztatni a polcra, valójában nem éri meg a kockázatot.
kibontott konzerv hűtőben
  • Nem szerencsés a hűtőben hagyni egy kibontott konzervet.
  • Ha nem figyelünk oda, akár ételmérgezést is okozhat az így hűtőben tárolt étel.
  • De akkor mégis milyen tárolót használjunk?

Gyakran előfordul, hogy egy sietős vacsora vagy ebéd után a maradék konzervet egyszerűen visszatesszük a hűtőbe, még a saját fém dobozában. Elsőre ártalmatlannak tűnik – hiszen hidegen van, mi baj történhet? Csakhogy a legújabb kutatások szerint ez a megszokott reflex komoly, eddig kevésbé ismert egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

A konzervdoboz veszélyes lehet az ételre

Kahina Oussedik-Ferhi, molekuláris és táplálkozásbiokémiai szakorvos szerint nem szerencsés a hűtőben nyitva hagyni egy fémdobozt, még akkor sem, ha az étel csak félig fogyott el. A hűtő párás és hűvös légköre ugyanis elősegíti a fém – például alumínium, vas vagy ón – korrodálódását. Ez a korrózió apró fémrészecskék leválásához vezet, amelyek beleoldódhatnak az ételbe.

Ez különösen veszélyes akkor, ha az étel savas vagy magas a nedvességtartalma – például paradicsomos mártás, savanyúság vagy gyümölcs. Ezek az élelmiszerek gyorsabban reagálnak a fémmel, fokozva a szennyeződés kockázatát. Ráadásul ha a konzerv nincs megfelelően lefedve, a baktériumok és gombák is könnyedén elszaporodhatnak benne. Ez akár ételmérgezéshez is vezethet, főleg, ha több napig így tároljuk a maradékot.

Mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt?

A jó hír az, hogy nagyon egyszerűen kiküszöbölhetők ezek a veszélyek. Ahogy Oussedik-Ferhi is hangsúlyozza: a legfontosabb, hogy soha ne hagyd a konzervet a saját dobozában a hűtőben! Ehelyett mindig tedd át az ételt egy jól záródó, élelmiszer-tárolásra alkalmas edénybe.

A hűtőben hagyott nyitott konzerv veszélyes lehet

A hűtőben hagyott nyitott konzerv veszélyes lehet

Ez lehet egy üvegedény, egy BPA-mentes műanyag doboz vagy akár egy újrahasználható szilikonzacskó – a lényeg, hogy légmentesen zárjon, így kizárja a levegő és a nedvesség hozzáférését. Ezek az eszközök nemcsak a fémes szennyeződéstől védenek, hanem megakadályozzák a baktériumok elszaporodását is.

Milyen tárolóedényt válassz?

Az ideális tárolás nemcsak biztonságosabb, de praktikusabb is. Íme, a szakértők kedvencei:

  • Légmentesen záródó üvegedények: Teljesen semleges anyagúak, nem lépnek reakcióba az étellel, hosszú távon is tartósak.
  • BPA-mentes műanyag dobozok: Könnyűek, olcsók, ideálisak a hétköznapokra, ha gyorsan kell pakolni.
  • Újrahasználható szilikonzacskók: Helytakarékos megoldás, különösen kis hűtők esetében hasznos.
  • Ezekkel nemcsak az étel minősége őrizhető meg tovább, hanem a hűtőd is rendezettebb lesz – és persze a fertőzések esélye is jelentősen csökken.

Mire figyelj még oda?

Forrás: Marie Claire Belgium Fotó: Getty Images