- A Candida-fertőzés gyakori probléma, ami azonban sokaknak okoz kellemetlenséget.
- A Candida gomba fajtái nemcsak a nemi szerven okozhatnak fertőzést, de a szájnyálkahártyán is.
- A Candida-diéta a cukor és a glutén kivezetésére épül és sokak számoltak be pozitív változásokról hatására.
A Candida összefoglaló neve egy tipikus gombanemzetségnek, ami mindannyiunk szervezetében jelen van – problémát csupán akkor okoz, ha túlzott mértékben elszaporodik. Már az újszülötteknél is létrejöhet Candida-fertőzés, amit a köznyelv csak szájpenésznek nevez, később a legtipikusabb a női nemi szervek fertőzése, amit vulvovaginalis candidosisnak (VVC) nevezünk. De előfordul felnőttek körében is a szájnyálkahártya érintettsége – ez a Candidodis oris.
Általában a női nemi szervek fertőzésére gondolunk, amikor a Candida-fertőzésekről beszélünk: ez ritka esetekben akár krónikussá is válhat. Az érintettek megelőzés és karbantartás érdekében sokan döntenek az úgynevezett Candida-diéta mellett, melynek lényege a cukor és a glutén csökkentése vagy teljes kizárása az étrendből.
Működik a candida-diéta?
Nagyon fontos leszögezni, hogy a Candida-diéta hatékonyságára NINCSEN tudományos bizonyíték. Valószínűbb, hogy egyáltalán nem igaz az a hiedelem, hogy a szervezetbe bevitt cukor „eteti”, táplálja a gombát.
Ezzel együtt az egészséges táplálkozás mindig jó ötlet, hiszen segíti a szervezet általános egészségét, és az is biztos, hogy nem járunk túl rosszul, ha mérsékeljük a cukor és a glutén fogyasztását.
Egyszerű és gyors receptek Candida-diétához
Az alábbiakban tehát Candida-barát recepteket mutatunk, azzal a kitétellel, hogy érdemes ezekre nem gombaellenes ételekként, hanem szimplán csak egészségesebb fogásokként gondolni.
1. Lazac pirított kókusszal és lime-mal
A lazacnak számtalan egészségügyi előnye van, ráadásul rengeteg értékes ómega-3 zsírsavat is tartalmaz. Ebben az izgalmas receptben pirított kókusz és frissítő lime teszi igazán különlegessé! Külön szuper, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészül!

Hozzávalók:
- 2 ek. friss lime-lé
- 1/4 tk. chilipor
- 1/4 tk. só
- 1 ek. kókuszolaj
- 2 darab bőrös lazacfilé
- 2 ek. cukrozatlan kókuszreszelék
- friss koriander apróra vágva
Elkészítés:
- A lime levét keverjük össze a fűszerekkel egy nagy tálban, majd dobjuk bele a lazacokat és marináljuk 30 percig!
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra, egy tepsit kenjünk ki kókuszolajjal! A lazacszeleteket süssük a bőrös oldalukkal felfelé 5 percig, majd óvatosan fordítsuk meg őket és szórjuk meg alaposan a kókuszreszelékkel! Süssük további 2-3 percig, míg a kókusz aranybarna lesz!
- Tálaljuk a lazacot friss korianderrel és ízlés szerinti körettel!
2. Avokádókrém gazdagon
3. Csirkefalatok ropogós mandulabundában
A csirkemell szuper fehérjeforrás, ha pedig elkerüljük a tipikus panírt, még gluténmentes is lehet! A mandulás bunda extra tápanyagokat ad az ételhez, arról nem is beszélve, hogy szuper ropogós lesz tőle a csirke!
Hozzávalók:
- 700 gramm csirkemellfilé felcsíkozva
- 1 csészényi őrölt mandula
- 1/4 csésze kókuszreszelék
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 ek. fűszerpaprika
- 2 nagy tojás felverve
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Közben egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral!
- Egy alacsony falú tálban keverjük össze a mandulát a fűszerekkel és a kókusszal, ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint!
- A felvert tojásokat helyezzük egy másik tálba!
- A csirkemellcsíkokat először mártsuk bele a tojásokba, majd forgassuk meg alaposan a ropogós mandulás keverékben! Helyezzük őket az előkészített tepsire, majd süssük őket aranybarnára kb. 25 perc alatt!
4. Krémes karfiolos hummusz
Ha szereted a hummuszt, ezt a karfiolos verziód mindenképpen próbáld ki! Szuperkrémes, a karfiol pedig izgalmas, diós-földes ízt is ad hozzá. Elképesztően laktató és tápláló, így nemcsak snacknek, de akár könnyű vacsorának is tökéletes választás lehet.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol
- 2 ek. olívaolaj
- 1/2 csésze tahini
- 1/2 tk. római kömény
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 1/2 csésze víz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a karfiolt tisztítsuk meg és vágjuk negyedekre, majd vegyük ki a torzsáját és szedjük rózsákra!
- Alaposan forgassuk meg őket olívaolajban, majd dobjuk be a tepsibe és süssük őket 20-25 percig! Hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten!
- Robotgépben dolgozzuk össze a megpuhult karfiolt a többi hozzávalóval, míg krémes állagot kapunk! A kész hummuszt tálaljuk ki, locsoljuk meg extra olívaolajjal, igény szerint díszítsük friss fűszernövényekkel!