Így ismerd fel a hüvelyfertőzés jeleit

2024. március 04.
Bár a különféle hüvelyfertőzések rendkívül gyakorinak számítanak, még véletlenül sem szabad félvállról venni őket.
Hüvelyfertőzés jelei

A hüvelyfertőzéseket alapvetően két csoportra oszthatjuk: vannak gombás és bakteriális eredetű fertőzések. Bár két különböző típusról van szó, a tüneteik hasonlóak lehetnek. Közös bennük, hogy a fertőzés mindkét esetben kóros hüvelyfolyással, valamint a szeméremtájon tapasztalható viszkető, szúró, csípő érzéssel jár együtt. A szex mindkét fertőzés esetben fájdalmassá válhat, és bizonyos esetekben a vizeletürítés is kellemetlen lehet.

Ezekben a tünetekben tehát alapvetően megegyezik a két típus, a panaszok milyensége, jellegzetessége viszont segíthet felismerni, hogy pontosan milyen eredetű fertőzéssel állunk szemben.

Lássuk, hogyan ismerhetjük fel, hogy gombás vagy bakteriális fertőzéssel van-e dolgunk!

Hüvelygomba

Gombás eredetű hüvelyfertőzés esetén jellegzetes túrószerű, fehér vagy sárgás színű hüvelyfolyás jelentkezik. A folyást általában viszkető, égő érzés kíséri az intim területen, és gyakran a szexuális aktus is csípő, égő fájdalmat okoz. Hüvelygomba esetén gyakori, hogy a szeméremajkak megduzzadnak és kivörösödnek. Vakarás hatására az irritáció, a viszketés és az égő érzés fokozódik.

Bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális vaginózisnak nevezett fertőzés esetén jelentkező kóros hüvelyfolyás bőséges, híg, szürkésfehér színű és jellegzetes halszagú. Ehhez inkább diszkomfortérzés társul, mint fájdalom, a gyulladásos jelek is viszonylag ritkák, a folyás jellegzetes szaga szex után intenzívebbé szokott válni. A fertőzésnek leginkább a szexuálisan aktív nők vannak kitéve, de előfordulhat olyanoknál is, akik nem élnek szexuális életet.

Mitől alakul ki a hüvelyfertőzés?

Mind a gombás, mind pedig a bakteriális fertőzés kialakulása mögött a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása húzódik. Az egészséges hüvely kémhatása enyhén savas, ami az ott élő jótékony tejsavtermelő Lactobacillusoknak köszönhető. Ez a savas közeg nyújt védelmet a betolakodó kórokozók ellen. Amennyiben valamilyen oknál fogva a Lactobacillusok száma lecsökken a hüvelyben, szabad út nyílik a hüvelyflórában egyébként is jelen lévő kórokozók akadálytalan szaporodásához. Míg a bakteriális vaginózist általában az E. coli baktérium elszaporodása okozza, addig a hüvelygombát a Candida gomba túlzott jelenléte váltja ki.

Mit tehetünk, ha jelentkeznek a kínzó tünetek?

Mi magunk is sokat tehetünk a mindennapokban a hüvelyflóránk egyensúlyának fenntartásáért. Már az is sokat segíthet, ha kerüljük a szoros, irritáló anyagú fehérneműk viselését, nem használunk illatosított kozmetikumokat a nemi szerveink környékén, vagy ha nem ülünk le a nyilvános vécén az ülőkére.

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis megtörténik a baj, ne halogassuk a kezelést. Még ha a tünetek enyhék is, maguktól nem fognak elmúlni, ezért kérjünk mielőbb segítséget.

Fotó: Getty Images

Promóció