- A zöld vagy a piros színű paprikában van több tápanyag?
- Részletesen összehasonlítottuk a piros és zöld paprika tápanyagtartalmát!
- Jelentős eltérés van az antioxidánsok mennyiségében is a különböző színű paprikák között.
Mondhatjuk, hogy a magyarok nemzeti étele a paprika, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egy főre jutó paprikafogyasztás több mint 4 kiló! A lecsószezonban különösen hasznos megnéznünk, vajon a különböző színű paprikák tápanyagtartalma is hasonló, vagy találunk eltéréseket? Milyen színű paprika a legjobb az egészségünknek?
Ugyanaz és mégis más
A zöld és piros színű paprika gyakorlatilag ugyanannak a növénynek ugyanolyan termése. A különbség az érettségi szintjükben van. Mikor elkezd érni, zöld, ezután válik sárgává, narancsszínűvé, majd pirossá, ahogy hosszabban marad a száron.
Fontos tény: a paprika nem utóérő, tehát ha leszedtük, nem érik tovább, a tápanyagtartalma is ugyanolyan marad, ami abban a pillanatban volt, hogy leszüreteltük a növényről. Emiatt van különbség a piros és zöld színű paprika tápértékében is.
Milyen a tápértéke a zöld és piros paprikának?

Milyen hasonlóságok és különbségek vannak a zöld és piros színű paprika tápértéke között?
Zöld paprika
- Klorofillt tartalmaz, amit ugyan az egyik legújabb szépségfegyverként tartanak számon, élettani szempontból nem annyira „bioaktív” hatóanyag. Viszont ami igazán számít: „magas luteintartalma révén segíti a szem egészségét” – ahogy arra Márfi Kinga dietetikus is felhívta a figyelmet. A zöld paprika kiemelkedően gazdag ebben a karotinoidban.
- Enyhén kesernyés, savanykás ízű, viszont ez azt is jelenti, hogy alacsonyabb a cukortartalma, mint a piros színű paprikának.
- A zöld paprika C-vitamin tartalma is jelentős: nagyjából 120 mg 100 gramm paprikában.
Piros paprika
- Antioxidánstartalomban verhetetlen, gazdag béta-karotinban (A-provitamin), likopinban, luteinben és zeaxantinban.
- A piros változat akár kétszer annyi C-vitamint is tartalmaz, mint a zöld.
- A benne található karotinoidok – köztük a likopin – támogatják a sejtek védelmét az oxidatív stresszel szemben és hozzájárulhatnak a szív- és szem egészségéhez.
- Emellett a piros paprika kb. hétszer több folátot, kétszer annyi rostot és több B6‑vitamint is tartalmaz, mint a zöld.
Extra előnyök piros paprikával
- Magasabb rost és foláttartalom, ami támogatja az emésztést és az immunrendszert.
- Ígéretes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.
Ízteszt: melyik édesebb?
Nem véletlen, hogy a piros paprika édesebb: az éréssel a keményítők gyümölcscukorrá alakulnak. Ez természetes folyamat, nem hozzáadott cukor.
Ez magyarázza, hogy a piros paprika enyhén magasabb szénhidrát- és energiaértékkel rendelkezik, ám alacsony glikémiás indexű, így továbbra is egészség- és vércukorszintbarát választás.
Melyik a jobb választás: zöld vagy piros?
Őszintén: egyik színnel sem foghatunk mellé, ha paprikáról van szó, hiszen magas tápértékű zöldség, legyen piros vagy zöld. Ám ha valaki a legtöbbet szeretné kihozni belőle, a piros színű paprika minden tekintetben tápanyagdúsabb, ráadásul édesebb.
A piros paprika gazdagabb C‑, A‑vitaminban, antioxidánsokban és rostban, illetve ízben is érezhető a különbség. Ha a tápérték és az erőteljes antioxidánshatás a fontos, a piros paprika a nyerő. Csodás íze és kimagasló vitamintartalma miatt rendkívül hasznos szuperzöldség.
Ha viszont a savanykásabb íz vagy könnyebb emészthetőség a szempont, a zöld paprika sem rossz választás, különösen salátákban, zöldségalapokban.
A legjobb azonban, ha próbálunk minél több színt bevinni az étrendünkbe, hiszen minden paprika más miatt válhat előnyünkre.
3 zseniális recept piros és zöld paprikához
- Mennyei mediterrán bulgurral töltött piros paprika
- Citromos sült paprikakrém dióval
- Török tojásreggeli paprikával
Forrás: Taste, fotó: Unsplash/Emma Shappley