7+1 tipp az egészséges szemekért

2021. október 27.
A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, természetesnek vesszük a létezését, és csak akkor kezdünk el vele foglalkozni, ha valami baja van. A mai online világban egyre több veszélynek tesszük ki szemünket, és ezzel párhuzamosan nem fordítunk elég figyelmet a szemünk egészségére. Bernáth Melinda, a Smarta blogger hozott 8 tippet, amivel sokat tehettek a szemetek egészségéért.

1. Ne dohányozz, védd a szemed!

Ma már minden fórumon halljuk, hogy a dohányzás (a passzív is! – amikor a gyerekeddel egy légtérben szívod a cigarettát, őt is mérgezed!) mennyire káros az egészségre, hiszen a szervezetünkben lévő szabad gyökök számát növeli, amelyek rombolják a szöveteinket, károsítják a DNS-ünket, így a látásunkra is rossz hatással van. Egy újabb ok, hogy mondj le erről az egészségkárosító szokásról!

2. Mozogj rendszeresen!

Az ülő munka, a merev testtartás, izom feszüléshez vezethet a vállövi-nyaki részben, amelytől romolhat a fej, így a szem vérellátása. A rendszeres testmozgás, a nyak és a váll átmozgatása, nyújtása sokat számít a megelőzésben, és segít a szemünk egészségének megtartásában! 

3. Tarts szünetet, pihentesd a szemedet!

szemuveg

Ma a napjaink nagy részét valamilyen elektronikai eszköz előtt töltjük. Van, aki egész nap számítógépen dolgozik, de kikapcsolódásért is gyakran nyúlunk a táblaképhez, az okostelefonhoz vagy a tévéhez. A merev tartáson túl, nem pislogunk eleget, ami miatt könnyebben kiszárad a szemünk, teret engedve a fertőzéseknek. Ha tehetjük óránként tartsunk legalább 5 perc szünetet, amikor tudatosan pislogunk. És a kamasz gyermekünknek se engedjük, hogy órákig, szünet nélkül nézze a tabletet vagy a telefonját! Lehet, hogy most morogni fog, de hosszú távon a szeme egészsége fontosabb kell, hogy legyen!

4. Csökkentsd az UV-hatást!

Az UV-sugárzás köztudottan rongálja a szemet. Lehetőség szerint, tartózkodjunk minél kevesebbet a napon, amikor magas az UV-sugárzás, és viseljünk UV-szűrővel ellátott napszemüveget!

5. Utazz okosan!

repulo

Az utazás során olyan körülményeknek tehetjük ki magunkat, amelyhez nem vagyunk hozzászokva. Más hőmérséklet, páratartalom, szennyező anyagok. A repülőn kifejezetten alacsony a páratartalom, így a nyálkahártyánk és a szemünk is könnyeben kiszáradhat. Legyünk felkészültek, és vigyünk magunkkal szemcseppet és műkönnyet!

6. Szemvédő vitaminokat a tányérra!

Az A-vitamin (és ß-karotin) mellett a lutein és a zeaxantin is fontos a szemünknek. A répa mellett (jó ß-karotin-forrás) fogyasszunk rendszeresen például tojást is, amelyben az utóbbi kettő is megtalálható. E-vitamin-forrásnak pedig érdemes olajos magvakat fogyasztani, ha valamilyen nassolnivalóra vágyunk.

7. Fogyassz zsíros halakat a szemed egészségéért!

Hazánkban a halfogyasztás sajnos nem elégséges, pedig rengeteg jótékony hatással bírnak a szervezetünkre. A zsírosabb halakban (pl. tonhal, lazac) található zsírsavak például segítsenek leküzdeni a szemszárazságot, és jótékonyan hatnak a retina egészségére.

+1 Tartsd tisztán a látásjavító dolgaidat!

Ha már szükséged van kontaktlencsére vagy szemüvegre, akkor azokat mindig tartsd tisztán. A szemüveged lencséjét rendszeresen takarítsd, a kontaktlencsédet ne hord túl és minden nap fertőtlenítsd! Fontos, mindig legyen tiszta a kezed, mielőtt a szemedbe nyúlsz, hogy elkerüld a fertőzéseket!

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!