Sokan nem tudják, pedig ezt az 5 élelmiszert tilos a fagyasztóba tenni

2025. december 24.
Bár a fagyasztó az egyik leghasznosabb háztartási gépünk, nem minden élelmiszernek tesz jót a mélyhűtő. Mutatunk 5 dolgot, amit nem szabad a fagyasztóba tenni.
Nő fagyasztandó dolgot helyez a fagyasztóba
  • A fagyasztó szuper dolog, de néhány élelmiszernek a halálát okozza. 
  • Hosszú azon élelmek listája, amiket nem ajánlatos a mélyhűtőbe helyezni. 
  • Ha meg akarjuk hosszabbítani az élelmiszerek életét, feldolgozott formában le lehet fagyasztani azokat. 

Az ételek lefagyasztása az egyik legnagyszerűbb és legkényelmesebb módja annak, hogy megőrizzük azok élettartalmát, sok élelem azonban nem reagál jól a mínuszokra: elveszíti állagát, ízét, frissességét, kiolvasztás után pedig csak csalódást okoz. Íme, 5 dolog, amit nem szabad a fagyasztóba tenni.

1. Friss fűszernövények

A friss fűszernövények fagyasztása jó ötletnek tűnik, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában fagyasztjuk le azokat. Ha frissen tesszük be a fagyasztóba, olvadás után friss, hersegő állag helyett gyakran pépes masszát kapunk. A fagyasztás a fűszernövények víztartalmának tágulását okozza, ami megrepeszti a sejtfalakat, és jelentősen csökkenti azok térfogatát. Főtt ételekben természetesen továbbra is felhasználhatók, de eredeti, aromás ízüket hiába várjuk. 

Petrezselyemből készített jégkockák a fagyasztóban

A petrezselyemnek sem tesz jót, ha egyből lefagyasztják

Tipp: Ha szeretnénk lefagyasztani a fűszernövényeket, a legjobb, ha először felaprítjuk azokat, majd olajjal vagy vajjal összekeverjük és jégkockatartóba adagoljuk. Ez a módszer megőrzi az ízeket, miközben megkönnyíti a fűszernövények hozzáadását a pirított ételekhez.

2. Nyers hagyma

Sokan gondolják úgy, hogy a nyers hagyma kibírja a fagyasztót, ám a valóságban a fagyasztás megváltoztatja a hagyma állagát, felengedés után pedig pépessé válik. Ha eztán főzünk a hagymával, az ételek keserűek lesznek. 

Tipp: Ha mindenképpen fagyasztani szeretnénk a hagymát, előbb karamellizáljuk! A főtt hagyma jól fagyasztható, és számos étel finom kiegészítője lehet. A karamellizálással ráadásul elkerülheti az állaggal kapcsolatos problémákat és a kellemetlen ízeket. A profi séfek szerint ez egy nagyon trükkös, ízletes csavar, amellyel különlegessé varázsolhatunk megannyi ételt. 

3. Kávé

A kávébabok vagy az őrölt kávé lefagyasztása elsőre okos ötletnek tűnhet, ám a valóságban a dolog nem működik. A hideg kivonja a nedvességet a kávéból, ez olvasztáskor páralecsapódáshoz vezethet, ami ronthatja a kávé ízét. Ráadásul a hőmérséklet-ingadozás miatt a kávé elveszítheti aromás olajait. Nem mellékes szempont az sem, hogy a kávé könnyen magába szívja a szagokat, így hacsak a fagyasztó nem kifogástalanul semleges, a reggeli kávé íze olyan lesz, mint a fagyasztóban fellelhető élelmiszereké. 

Szürke fém doboz kávé felirattal

A kávét tilos fagyasztani!

Tipp: A kávét a legjobb hűvös, sötét helyen, légmentesen záródó edényben tárolni. 

4. Puha sajt

A fagyasztás megváltoztatja a lágy sajtok állagát, és ez nem tesz jót az egyik kedvenc élelmiszerünknek. Az olyan fajták, mint a brie, a camembert és a krémsajt kiolvasztás után elveszítik krémes állagukat, darabossá válnak. Az ízük ugyan megmarad, de a textúrájuk sajnos nem. Ezeket a sajtok frissen a legfinomabbak, ahol ízük, illatuk, textúrájuk együtt adja az éményt. 

Tipp: Ha mindenképp fagyaszatani szeretnénk, főzzük, süssük bele ezeket a sajtokat valamilyen ételbe. Például, ha szószba vagy sós ételbe olvasztjuk ezeket a sajtokat, az ízüket megőrizhetjük. 

5. Avokádó

A barnulás elkerülésére csábító lehet az avokádó fagyasztása, de nem éri meg kísérletezni. A friss avokádó krémes állaga fagyasztás és felolvasztás után pépessé és visszataszítóvá válik, ráadásul a jellegzetes avokádóízt is hiába keressük.

Tipp: Ha szeretnénk meghosszabbítani az avokádó élettartamát, fagyasztás előtt keverjük össze kevéske citromlével. Ez egy praktikus megoldás lehet a későbbi guacamole vagy kencék elkészítéséhez. Bár az állaga nem lesz ugyanolyan, mint a friss avokádóé, felhasználható marad. 

Fotó: Getty Images Forrás: Bolde

Ajánlott videó