Így olvaszd le pikk-pakk a mélyhűtőt!

2022. március 26.
A fagyasztó – a hűtővel együtt – egyike a leginkább nélkülözhetetlen háztartási eszközöknek, így nagy valószínűséggel mindenki otthonában megtalálható, szuper praktikusságával együtt azonban némi fejtörést is hozhat magával, ha elérkezik a leolvasztás ideje.

Igazán hálásak lehetünk annak, aki feltalálta a fagyasztót, hiszen rengeteg időt spórol meg nekünk. Ahhoz azonban, hogy a mélyhűtő hosszabb ideig teljesítsen szolgálatot és jól végezze a dolgát, bizonyos időközönként rá kell szánnod magad a leolvasztására. Ezekkel a lépésekkel nem is lesz olyan rémes, meglásd!

Fagyasztott zöldségek

Rendszeresen takarítani és rendben tartani a fagyasztót nemcsak esztétikai szempontok miatt fontos, hanem élelmiszerbiztonsági okokból is. Ha nem működik jól és a benne lévő ételek kiolvadnak, nem szabad újra lefagyasztani őket, ha tehát nem tudod azonnal felhasználni, ki kell dobni azokat.

Mélyhűtő leolvasztás lépésről lépésre

1) Az első és legfontosabb tennivaló a fagyasztó kiürítése. Ha akkor fogsz munkához, amikor kint hideg van, a munkálatok idejére kiteheted a teraszra a mélyhűtött ételeket, de jó megoldás az is, ha hűtőtáskába pakolsz. Ha van kéznél pár jégakku, az is hasznos segítőtársad lehet!

2) Ezután neki is láthatsz a takarításnak, előtte azonban ki kell húzni a hűtőt. A munka oroszlánrésze minden kétséget kizáróan a jég eltávolítása, ami akkor a legnehezebb, ha hagytad, hogy vastag jégpáncél rakódjon le a mélyhűtő falára. 

Ettől könnyebb megszabadulni, ha meleg vízbe mártott szivaccsal vagy ronggyal áttörölgeted. Van, aki arra esküszik, hogy edénybe forró vizet tölt, és azt teszi be a fagyasztóba, rázárva az ajtót. Ha ezt választod, mindig tegyél egy vastagabb rongyot az edény alá, nehogy kárt tegyen a túl magas hőmérséklet a mélyhűtő műanyag borításában!

Jégkaparóval még könnyebb ez a művelet, ha adtak ilyet a hűtőhöz, nyert ügyed van! Ha nem, akkor olcsón beszerezhetsz egyet, azonban mindig olyat válassz, aminek nincsenek fém alkatrészei, azzal ugyanis csúnyán felsértheted a mélyhűtőt.

3) Ha sikerült eltávolítani a jégréteget, jöhet a takarítás: ehhez tökéletesen elegendő 1 liter víz és 1 evőkanál ecet keverékét használni, remekül tisztít, fertőtlenít és az esetleges kellemetlen szagokat is semlegesíti. Puha szivaccsal törölgesd át alaposan a fagyasztót, soha ne használj olyan dörzsszivacsot, ami kárt tehet a hűtőben! 

Utolsó lépésként egy jó nedvszívó ronggyal töröld át a mélyhűtőt, felitatva az összes lecsepegett vizet, összegyűjtve minden megolvadt jégdarabot. 

4) Miután kitakarítottad a fagyasztót, mosd át mosogatószeres vízzel a hozzá tartozó fiókokat (ha vannak) és az elválasztó rácsot. Mindenképp töröld ezeket is szárazra, mielőtt visszateszed a mélyhűtőbe!

5) Kapcsold vissza az áramot és pakold vissza az ételeket a mélyhűtőbe. Mindenképp érdemes alaposan átnézni, hogy mindenre szükség van-e, és csak azt visszatenni, amelyikről tudod, hogy hasznát veszed a későbbiekben. 

Fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, ételek

 Így kerüld el a jegesedést

Nem mondjuk, hogy az idők végezetéig távol tarthatod a jégpáncélt a mélyhűtődtől, de ha ezekre odafigyelsz, mindenképpen késleltetheted a vaskos jégréteg kialakulását:

  • Ne zsúfold túl a fagyasztót! Ha mégis így teszel, az útját állhatja az egyenletes hőeloszlásnak, az olvadó jég pedig gyorsan odafagy a hűtő falára!
  • Ne tegyél meleg ételt a fagyasztóba! Ez egy örök érvényű alapszabály, amit nagy hiba megszegni. Ha ez megtörténik, óhatatlanul megváltozik a fagyasztó belső hőmérséklete, ez az ingadozás pedig a jegesedésnek kedvez.
  • Ne nyitogasd indokolatlanul a mélyhűtő ajtaját! Minél többször és minél hosszabb időre nyitod ki a fagyasztó ajtaját, annál több meleg levegő áramlik be, ami szintén kedvezőtlenül hat a mélyhűtő működésére.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?