6 étel, aminek annyi, ha lefagyasztod

2022. január 31.
Nem minden étlenek tesz jót a fagyasztás, ugyanis az állaga és a kinézete mellett az ízére és a benne lévő értékes anyagokra is rosszul hat a mélyhűtés.

Az ételek lefagyasztása praktikus művelet, hiszen könnyen és gyorsan kivitelezhető, ráadásul lehetővé teszi, hogy mindig legyen mit ennünk még akkor is, ha a spájz kong az ürességtől. A mélyhűtő töltögetésére könnyen rá lehet kattanni, pedig egyáltalán nem igaz, hogy a világon mindent jegelhetünk későbbre – most megmutatjuk, mely ételeket jobb megkímélni a fagyasztástól.

10 étel, aminek annyi, ha lefagyasztod

Nem mindennek tesznek jót a mínuszok!

Mindenképp érdemes megjegyezned, hogy a magas víztartalommal rendelkező élelmiszerek nincsenek jóban a fagyasztóval, a kiolvasztás után köszönőviszonyban sem lesznek azzal a formájukkal, amelyikben a mínuszok gondjára bíztad őket. Sem a kinézetük, sem az állaguk nem lesz olyan, mint új korukban: a felengedés után plöttyedtté válnak és roppanósságuk is csak emlék lesz.

Elnézve az alábbi listát némelyiknél felszaladhat a szemöldököd, mondván a boltokban hegyekben állnak mirelit verzióban, ehhez azonban tudnod kell, hogy az ipari fagyasztás, amivel ezeket a gyorsfagyasztott élelmiszereket kezelésbe veszik, jelentősen eltér az otthoni hibernálástól.

Leveles zöldségek

A zöld saláta, a rukkola vagy a spenót nem lesz túl hálás érte, ha lefagyasztod, majd kiolvasztod. Magas víztartalmuk miatt elveszítik a roppanósságukat, sőt az ízük sem lesz már olyan, mintha frissen fogyasztanád. Bár nem leveles zöldség, de magas nedvességtartalma miatt a cukkinit, az uborkát és az édesköményt sem szerencsés a mélyhűtőbe tenni.

Burgonya

A hozzáértők sem nyersen, sem főzve nem javasolják a krumpli lefagyasztását, az állagával ugyanis nagyon rosszat tesz a nulla fok alatti hőmérséklet. Hűvös, száraz és lehetőleg fénytől védett helyen azonban a burgonya nagyon hosszú ideig megőrzi a frissességét, így semmi szükség arra, hogy a fagyasztóban végezze. A szabályt erősítő kivétel a burgonyapüré, amit egy kis odafigyeléssel sikerrel mélyhűthetsz.

Főzőtejszín, habtejszín

Mi is megírtuk korábban a tökélesen felvert tejszín otthoni titkát, ami nem más, mint hogy jégbe hűtve kezdjük el verni a tejszínhabot, mert úgy jóval gyorsabban éri el a kívánt állagot. Ettől függetlenül nem árt az óvatosság, ha ugyanis a tejszínhab túl sok időt tölt a mélyhűtőben, már nem verhető fel kellő keménységűre, amivel sok fejfájást okozhat.

10 étel, aminek annyi, ha lefagyasztod

Paradicsom

Kizárólag akkor tedd a mélyhűtőbe, ha tudod, hogy kiengedés után csak főzéshez fogod használni, és nem abban reménykedsz, hogy mélyhűtéssel konzerválhatod a friss paradicsom csodás ízét és sajátos állagát. Kiolvadás után ugyanis túlzottan puha és löttyedt lesz, ami már nem lesz jó szendvics mellé vagy a kedvenc csirkesalátádba. Fagyasztás helyett inkább próbáld ki, milyen az otthon sült paradicsom!

Ketchup, mustár, majonéz

Egyik ízesítéshez használt szósz sem szereti, ha tartósan hidegbe kerül, de a legrosszabbul azok járnak, amelyek tojást is tartalmaznak (például a majonéz). Lehet, hogy a felolvadás után ránézésre nem tapasztalsz majd egetrengető különbséget, nekünk viszont nyugodtan elhiheted, hogy az összetevőire nincs jó hatással a mélyhűtés. Inkább készíts házi majonézt 2 perc alatt, annyi időd csak van.

Főtt tészta vagy rizs

Nem azt mondjuk, hogy a főtt tészta és a rizs ehetetlenné válik, ha a mélyhűtőbe kerül, de közel sem nyújt majd olyan ízélményt, mintha frissen főzted volna. Mindkettő túlzottan puha lesz, ezért többszörösen megéri rászánni azt a kicsi időt, amit a rizs vagy a tészta elkészítése vesz igénybe. A már kész lasagne viszont mélyhűthető és sütőben felmelegíthető, ennek csak azért nem esik baja, mert a benne lévő paradicsomszósz és besamel mártás megvédik a tésztalapokat. 

Kíváncsi vagy rá, melyik az a 6 élelmiszer, aminek cseppet sem árt, ha a mélyhűtőbe teszed őket?

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?