Kedvenc helyünk a héten: Zona

2017. október 25.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Kevés olyan étterem van Budapest főbb nevezetességei környékén, amely ne lenne magas árakon silány minőségű fogásokat nyújtó turista csapda, a Lánchíd utcában azonban egyre több hely dönti meg ezt a sztereotípiát. Bemutatjuk a Zonát, az éttermet, amely skandináv ízlésességével és fine dining szintű bisztró konyhájával kiérdemelte a Marie Claire pluszt.

Vidéki gasztronómiai tanulmányútjaim során elég sok vendéglátó egység tulajdonosától tapasztaltam dacos elzárkózást a fine dining konyhától, degradálva az adagok minimalizálását és az ezzel azonosított sznobizmust, így nem meglepő, hogy jóval kevesebb haute cuisine-t is találunk a kisvárosokban. A street food és óriási bécsi szelet természetesen ugyanolyan élvezetes, ahogy a nagymama utánozhatatlan házi kosztja is, de aki nyitni szeretne a modern gasztronómia felé, meleg szívvel ajánljuk a Zona újragondolt, magyaros menükínálatát.

Ismét ebédidőben érkeztem a helyre a legjobb barátommal, aki kritikus partnerem, legyen szó Budapest legjobb kávéja vagy étterme felfedezéséről és teszteléséről. A skandináv enteriőr, a halk jazz, a pesti oldal otthonos látványa és a esztétikusan tálalt fogasfilé  meggyőzött minket arról, hogy a Zonát mindenkinek legalább egyszer ki kell próbálnia! Legalábbis annak biztosan, aki szereti a séfekről szóló filmeket és akárcsak én, mindig is megkóstolta volna azokat a precízen elkészített falatokat.

9 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára! 

Fontosnak tartom annak a tévhitnek a cáfolását, miszerint egy fine dining menü után az ember éhes maradna. A szemünk láttára tálalt zöldborsókrémleves, pecsenyekacsa és ehető virággal díszített desszertek után épphogy maradt hely az ugyancsak kiváló minőségű kávénak. 

Mikor: Minden hónap első szerdáján, amikor élőzenés jazz szól a vacsoránk aláfestő zenéjeként, egyébként minden nap nyitva vannak 10:00-00:00-ig.

Kiknek ajánljuk: Randizó pároknak romantikus vacsorához, baráti összejövetelekhez, kisebb társaságoknak üzleti ebédekhez, tehát szinte minden olyan alkalomhoz, amelyhez az „ékszerdoboz panoráma” passzol.

Árfekvés: A magasabb árak mellett fontos érv az, hogy egy fine dining fogás alapanyagait nem találjuk meg a sarki abc polcain, így amit eszünk, előfordulhat, hogy több ezer kilométert utazott a tényárunkra. A lokációhoz és a minőséghez képest ugyanakkor korrekt árnak gondolom a 3600 Ft-os 3 fogásos ebédmenüt, amely hétköznaponként 12:00-14:30-ig érhető el.

Marie Claire plusz: A magyaros fogások ötletes újragondolása és az ízléses környezet, amelynek köszönhetően valahogy négy órán át a Zonában ragadtunk.

Szöveg és képek: Bodnár Zsófi