A nyári zöldségkavalkád után a tél beköszöntével érdemes kicsit nagyobb figyelmet fordítani a zöldség- és gyümölcsbevitelünkre. Az alábbi salátával két legyet ütünk egy csapásra: egyrészt beépítjük a superfoodnak tekinthető céklát az étrendünkbe, másrészt a naranccsal és a mézzel a klasszikus téli immunerősítő alapanyagokat is felhasználjuk. Nem mellesleg gyönyörű, élénk színeivel a narancsos céklasaláta jó hangulatot is hoz a téli borongós mindennapokba. A fogás egyébként nagyszerűen beilleszthető a karácsonyi menübe is, hiszen remek sült pulyka, rántott hal, vagy akár lazac mellé.
Narancsos-zöldfűszeres céklasaláta
(főételként 2 főre, köretként 4 főre)
- 5 közepes cékla, megtisztítva
- 2 szál zöldhagyma
- 1 marék fekete olívabogyó
- 1 nagy marék petrezselyem
- 1 nagy marék snidling
- 2 közepes narancs
- 1 tk méz
- 2+1 ek olívaolaj
- só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A céklákat megfelezzük, sózzuk, majd néhány evőkanál olívaolajjal megcsepegtetve fedeles kerámiaedényben vagy alufóliába csomagolva 1 óra alatt megsütjük.
Közben felaprítjuk a zöldhagymát, félbe vágjuk az olívabogyókat, és felaprítjuk a zöldfűszereket – mindezt egy nagy keverőtálba szórjuk. A narancsokat „kifilézzük”: ehhez éles késsel levágjuk a tetejét és az alját, majd körben a héját úgy, hogy a fehér hártyát is eltávolítjuk. Ezután a cikkelyek mentén kivágjuk a narancshúst. Ezeket a szeleteket a salátástálba tesszük a többi hozzávalóhoz, a művelet során képződött narancslével együtt.
Amikor a cékla puhára sült, megvárjuk, amíg kicsit kihűl, majd meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a saláta többi hozzávalójához a mézzel és 1 evőkanál olívaolajjal együtt. Sózzuk, borsozzuk, jól átkeverjük. Főételként fokhagymás kenyérrel vagy pitával tálaljuk, de adhatjuk köretként sült húsok vagy halak mellé.