Kókuszos sütőtöktorta sütés nélkül

2017. december 23. |

Ha még SOS sütit keresel az ünnepekre, Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere receptjét neked találták ki: laktózmentes, gluténmentes és persze vegán.

Emlékeztek Nagy Zita, azaz Zizi isteni receptjeire? Kis kihagyás után most visszatért hozzánk és szuper, könnyen elkészíthető és vegán süteményeivel kápráztat el minket!  A múltkori sütőtökös, diós és kakós muffin után most a sütőtök a kókusszal jár párban.

Hozzávalók:

A torta alaphoz:

160 g mandula és kesudió, vegyesen
165 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép)
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál extra szűz kókuszzsír (jó a nem exra szűz is)
½ teáskanál őrölt vanília
½ teáskanál Himalaya só

Krémhez:

300 g sült sütőtök “húsa”
210 g kókuszkrém
80 g juharszirup vagy agavészirup
½ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbérpor

Elkészítése: 

A mandulát, a kesudiót, a datolyát, a kakaót, a kókuszzsírt, a vaníliát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad.

Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt). Tegyük hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük.

A krém összes hozzávalóját tegyük a robotgépbe és pürésítsük teljesen simára. Kanalazzuk a krémet a magos datolyás alapra és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.


 JEGYZETEK

18 cm-es kapcsos tortaformában készült.

Feltétlen jó minőségű minél magasabb zsírtartalmú konzerv kókusztejet használjunk ehhez a recepthez. A legjobb, ha használat előtt a hűtőben tartjuk legalább két órán át, majd felbontás után, csak a megszilárdult részt használjuk fel a torta krémjének elkészítéséhez.

TIPP

Olvaszthatunk jó minőségű étcsokoládét, amit a fagyasztóból kivett tortára locsolunk, hagyjuk hűtőben megszilárdulni és így tálaljuk. Ezzel még ünnepibbé varázsolhatjuk ezt a desszertet.

Nagy Zita, Zizi kalandjai

 

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve