Kókuszos sütőtöktorta sütés nélkül

2017. december 23.
Ha még SOS sütit keresel az ünnepekre, Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere receptjét neked találták ki: laktózmentes, gluténmentes és persze vegán.

Emlékeztek Nagy Zita, azaz Zizi isteni receptjeire? Kis kihagyás után most visszatért hozzánk és szuper, könnyen elkészíthető és vegán süteményeivel kápráztat el minket!  A múltkori sütőtökös, diós és kakós muffin után most a sütőtök a kókusszal jár párban.

Hozzávalók:

A torta alaphoz:

160 g mandula és kesudió, vegyesen
165 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép)
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál extra szűz kókuszzsír (jó a nem exra szűz is)
½ teáskanál őrölt vanília
½ teáskanál Himalaya só

Krémhez:

300 g sült sütőtök “húsa”
210 g kókuszkrém
80 g juharszirup vagy agavészirup
½ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbérpor

Elkészítése: 

A mandulát, a kesudiót, a datolyát, a kakaót, a kókuszzsírt, a vaníliát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad.

Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt). Tegyük hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük.

A krém összes hozzávalóját tegyük a robotgépbe és pürésítsük teljesen simára. Kanalazzuk a krémet a magos datolyás alapra és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.


 JEGYZETEK

18 cm-es kapcsos tortaformában készült.

Feltétlen jó minőségű minél magasabb zsírtartalmú konzerv kókusztejet használjunk ehhez a recepthez. A legjobb, ha használat előtt a hűtőben tartjuk legalább két órán át, majd felbontás után, csak a megszilárdult részt használjuk fel a torta krémjének elkészítéséhez.

TIPP

Olvaszthatunk jó minőségű étcsokoládét, amit a fagyasztóból kivett tortára locsolunk, hagyjuk hűtőben megszilárdulni és így tálaljuk. Ezzel még ünnepibbé varázsolhatjuk ezt a desszertet.

Nagy Zita, Zizi kalandjai