Vegán kókuszos kuglóf csokoládé ganache-sal

2018. január 06.
Még ne ugorjunk neki az újévi diétának, mert ezt az isteni kuglófot, amelyet Nagy Zita, a Zizi kalandjai gasztrobloggere hozott nektek, meg kell sütnötök ezen a hétvégén.

Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai gasztrobloggere  erre a hétvégére egy egészséges, de mégis istenien édes süteményt hozott nektek. Könnyen elkészíthető és persze vegán! A múltkori sütőtökös, diós és kakós muffin után most a csokoládé és a kókusz kuglóf formában kel életre.

Hozzávalók:

A kuglófhoz:
– 500 g finomliszt, szitálva
– 120 g kókuszvirág cukor + 1 teáskanál (nádcukorral helyettesíthető)
– 30 g kókuszreszelék
– 30 g puha kókuszzsír
– 250 ml kókusztej (kókuszos rizstejjel helyettesíthető) + amennyit a tészta felvesz (kb. 150-200 ml)
– 1/2 teáskanál őrölt kardamom
– 1 csomag (7 g) szárított élesztő
– csipet só

A ganache-hoz:
– 20 g kakaópor/karobpor, szitálva
– 1 evőkanál mandulavaj
– 50-60 ml juharszirup
– 40 g kókuszzsír
– csipet só

Egy tálban keverjük össze: lisztet, kókuszreszeléket, kókuszvirág cukrot, kardamomot, sót és kókuszzsírt. Langyosítsuk meg a kókusztejet, adjuk hozzá az élesztőt és 1 teáskanál cukrot, hagyjuk felfutni néhány perc alatt, majd öntsük a lisztes keverékhez. Keverjük össze a tésztát, majd kézzel dagasszuk át és közben adagoljunk hozzá annyi kókusztejet, amennyit a tészta felvesz (ez kb. 100-150 ml lesz a növényi tej fajtájától függően). Az összegyúrt tésztát a tálban hagyva, fedjük le konyharuhával és hagyjuk meleg helyen duplájára kelni (ez kb. 1 óra).

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára és gyúrjuk át. Formázzunk rudat belőle, gyengéden csavarjuk meg és tegyük bele a puha kókuszzsírral kikent kuglóf formába (a végeket szorosan összecsipkedjük).

A formában újból pihentetjük 30 percet, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e! Hagyjuk a formában kihűlni.

A ganache-hoz egy lábasban melegítsük át a juharszirupot, a kókuszolajjal, a mandulavajjal és a kakaóval. A tűzhelyről levéve adjuk hozzá a csipet sót. A langyosra hűlt ganache-sal locsoljuk meg a kihűlt kuglófot.