Báder-Bajnóczi Gabriella, a BBGabka gasztroblog szerzője, most megosztja a Marie Claire olvasóival három mennyeien finom, saját készítésű receptjét.
A receptek mindegyike egyszerűen, és könnyen elkészíthető, csupa egészséges hozzávalókból. És még a vegán-, és gluténmentes étrendet követőkre is gondoltunk!
BANÁNKENYÉR
Hozzávalók:
– 3 db (+1 díszítésnek) érett banán
– 2 tojás
– 30 g méz
– 30 g kókuszolaj
– 100 ml tej (vagy bármilyen növényi tej)
– 180 g zabpehelyliszt (=kávédarálóban őrölt zabpehely)
– 1 tk mézes sütemény fűszerkeverék (vagy fahéj)
– egy marék aszalt gyümölcs (vörösáfonya, meggy, mazsola…) (( – kihagyható))
– 1/3 tk szódabikarbóna
– 2 csipet só
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra.
2. Egy keverőtálban villával pépessé nyomkodjuk a banánokat, hozzákeverjük az egész tojásokat, a mézet, az olvasztott kókuszolajat, majd hozzáöntjük a tejet is és jól összekeverjük az egészet.
3. A banános keverékhez adjuk a zabpehelylisztet, fűszert, az aszalt gyümölcsöket, a szódabikarbónát és a sót.
4. Egy őzgerinc- vagy gyümölcskenyér-formát vékonyan megkenünk olvasztott kókuszolajjal, és beleöntjük a masszát. Díszítésként egy banánt hosszában elvágunk és ráfektetjük a tetejére.
5. A sütőbe tesszük és 55-65 percen keresztül sütjük.
ZSERBÓGOLYÓ
Hozzávalók: (kb. 40 db golyóhoz)
– 150 g aszalt sárgabarack
– 1 dl víz
– 60 g dió
– 60 g napraforgómag
– 100 g (aprószemű) zabpehely
– 30 g (kb. 3 ek.) nyírfacukor
– 20 g (kb. 1 ek) olvasztott kókuszolaj
– 1/2 tk őrölt vanília
– fél citrom héja és leve
-a bevonáshoz kb. 100 g (cukormentes) étcsokoládé
Elkészítés:
1. A sárgabarackot leöntjük a vízzel és mikróban megmelegítjük.
2. A magvakat, zabpelyhet, nyírfacukrot, olvasztott kókuszolajat egy késes aprító táljába mérjük, ízesítjük vaníliával, ráfacsarjuk a citrom levét és belereszeljük a citrom héját.
3. Hozzáadjuk a megpuhult sárgabarackot is (a vízzel együtt) és addig daráljuk, amíg még nagyobb darabokban, ropogósan maradnak benne a magvak.
4. Jöhet is a formázás: kicsit nedves kézzel diónyi golyókat gyúrunk a masszából
5. A golyókat vízgőz felett megolvasztott csokiba forgatjuk és hagyjuk megdermedni.
RÉPATORTA
Hozzávalók: (egy 22 cm-es kerek tortaformához)
torta
– 12 dkg dió
– 45 dkg répa
– 12 dkg zabpehelyliszt
– 15 dkg eritrit (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
– 50 g kókuszolaj
– 2-3 tk mézes sütemény fűszerkeverék
– 1 púpozott tk sütőpor
– 1 csipet só
– ízlés szerint citromhéj, citromlé, narancshéj, narancslé
– 3 tojás
krém+díszítés
– 400 g mascarpone
– 2 narancs héja és leve
– fél gránátalma magjai
Elkészítés:
1.A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a diót pedig száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára vágjuk és félretesszük .
2. A megmosott répát meghámozzuk és nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük.
3.Hozzáadjuk a zabpehelylisztet, eritritet és az olvasztott kókuszzsírt. Mehet bele az aprított dió, a fűszerkeverék, illetve a sütőpor és egy csipet só. Ízlés szerint reszelhetünk bele citrom- vagy narancshéjat, illetve facsarhatunk bele a levükből is.
4. A tojásokat kettéválasztjuk: a sárgáját a répás keverékhez adjuk, a fehérjéből pedig kemény habot verünk. A répás keverékhez először hozzákeverjük a hab 1/3-át, majd ha ezzel fellazítottuk, óvatosan hozzáadjuk a maradék fehérjehabot is.
5. A 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.
6. A mascarponéhoz reszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a levét és alaposan elkeverjük. A kettévágott torta közepét és tetejét is megkenjük a krémmel, gránátalmával díszítjük.
Szöveg: Bödecs Anna Fotó: Laurent Gloor