Fűszeres kókuszos quinoapehely granola (laktózmentes, vegán)

2018. január 20.
Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere ezen a szombaton is egy szuper finom és ráadásul egészséges reggeli receptjét hozta el nektek. Próbáld ki, ha energikus reggelre vágysz!

Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai gasztrobloggere  erre a hétvégére egy egészséges, de mégis istenien édes reggelit hozott nektek. Könnyen elkészíthető és persze vegán!

Granola: ropogós, sült müzli

HOZZÁVALÓK

1 bögre quinoa pehely
1 bögre aprószemű gluténmentes zabpehely
1 bögre mandula/törökmogyoró, vegyesen, durvára aprítva
1 bögre napraforgómag
¾ bögre kókusz chips
3 evőkanál lenmag
3 evőkanál extra szűz kókuszzsír, olvasztva
3 evőkanál agavészirup (opcionális)
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt vanília
¼ teáskanál őrölt kardamom

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

Egy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: quinoa pehely, zabpehely, mandula, törökmogyoró, napraforgómag, lenmag, fahéj, vanília, kardamom.

Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: a kókuszzsírt és az agavé szirupot. Ezt a nedves keveréket adjuk a szárazhoz és jól keverjük el, hogy a kókuszzsír és az agavé szirup mindenhol befedjék (érintsék) a magokat.

Borítsuk rá a tepsire és kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson.

Süssük kb. 10-12 percig, keverjük át, majd süssük újabb 10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenőrizzük folyamatosan, mert sütő függő, hogy milyen hamar lesz kész).

Sütés közben egy száraz tapadásmentes serpenyőben enyhén pirítsuk meg a kókusz chipset 3-4 perc alatt, majd ha a sütőt elzártuk, keverjük a chipset a granolához.

Üvegben/dobozban tartva hetekig eláll.

JEGYZETEK

A recepthez használt bögre 250 ml-es. Bármilyen magot használhatunk hozzá, diót, kesudiót, pisztáciát, tökmagot, amit találunk a kamránkban.