5 tipp a legfinomabb forrócsoki elkészítéséhez

2018. január 22.

A forrócsokit mindenki szereti, de nem is olyan könnyű igazán finomat készíteni. Számos módszer létezik, amivel felejthetetlen gasztroélményben lehet részünk, mégis könnyű találkozni azzal a verzióval, ami leginkább a gyermekkorunkból ismert kakaóra emlékeztet. Persze a maga idejében annak is megvolt a szépsége, mostanra viszont már rengeteg magas minőségű (és bűnösen finom) hozzávaló elérhető, amelyeket kár lenne kihagyni.

Fontos persze megemlíteni, hogy a felnőtteknek való finomságokkal nem lehet ugyanúgy eljárni, mint a gyerekek kedvenceivel. Lehet, hogy anno minden napot egy pohár kakaóval zártunk, az alábbi forrócsokikat viszont semmiképpen nem javasolt ilyen gyakorisággal fogyasztani. Már csak azért sem, mert bár vannak alacsonyabb cukortartalmú verziók, mégis, amikor nagyon hideggé válik az idő vagy épp rettenetesen belefáradunk a mindennapi rohanásba, akkor nem egy light forrócsokira vágyunk, hanem olyanra, amelyikben megáll a kanál.

Úgyhogy vigyázat, most egy kis időre félredobjuk az egészséges táplálkozás aranyszabályait, legfőképp az ajánlott cukormennyiséget illetően. Szót ejtünk ellenben az alkoholos verziókról is, mert egyes forrócsokik nagyszerűen működnek whisky-vel vagy akár vörösborral, de  ezekben az esetekben sem érdemes megfeledkezni az ideális arányokról.

  1. A csoki

Bár a tejcsokoládénak szinte leáldozott az újhullámos sütemények világában, a forrócsoki esetében szó szerint árnyaltabb a kép. Vannak, akik a kifejezetten keserű ízekre esküsznek, azonban az igazán kiegyensúlyozott desszerthez az ét- és tejcsoki kombinációja válik be leginkább. Érdemes kísérletezni az arányokkal (az alábbi receptben 4:1-et javaslunk), de persze sok múlik a minőségen is. Ha tehetjük, vásároljunk jó minőségű csokipasztillát, és csináljunk forrócsoki-tesztelős délutánt, ahol különböző forrásból származó, más-más csokoládé-arányú italokat hasonlítunk össze. Ha többen vagyunk, nagyobb mennyiséget is bátran készíthetünk – elég mindegyik verzióból csak keveset kóstolni.

  1. A tejszín

Akárcsak a többi szempont esetében, itt is főként az ízlés dönt. Ha amúgy nem is tesszük, a tökéletes forrócsoki elkészítéséhez mindenképp érdemes inkább zsírosabb tejet használni, megspékelve egy kevés tejszínnel. Az üzletekben általában kétféle klasszikus típus elérhető, a 20%-os főzőtejszín helyett azonban érdemes inkább a 30%-is habtejszínt használni nagyjából minden alkalommal, amikor egy recepthez erre a hozzávalóra van szükség.

  1. A Nutella

Őrületes eltúlzása a témakörnek, de az a helyzet, hogy a forrócsoki egyáltalán nem lesz rosszabb egy kevés mogyorókrémtől. Bizonyos receptek azt javasolják, hogy az összetevők között szereplő csokit teljes mértékben cseréljük ki Nutellára, de akár itt is játszhatunk az arányokkal, és bátran vegyíthetjük a kétféle hozzávalót.

  1. A fűszerek

Kardamom, fahéj, őrölt gyömbér, vanília, tonkabab, narancshéj – a sor szinte végtelen. A sütemények ízesítésére használt őrölt fűszerek közül szinte mindet használhatjuk a forrócsoki esetében is, akár kombinálva is őket. Számos recept a tej felmelegítése során használ fahéjrudat az ízesítésre, de gyakori a vaníliarúd hozzáadása is. Az elkészült forrócsokit megszórhatjuk kakaóporral (teljesen irreális lépés), vagy akár őrölt szerecsendióval. A fűszerezést összehangolhatjuk más ízesítőkkel, esetleg az alkohollal.

  1. Az alkohol

Ahogy már korábban volt róla szó, a tökéletes forrócsoki nem gyerekjáték. Nagyszerűen működik ugyanis különböző alkoholokkal, például whisky-vel, Cointreau-val (ebben az esetben a narancsos fűszerezés dominál majd), vagy akár vörösborral. A bor lehet például cabernet sauvignon, merlot vagy akár shiraz, ilyenkor viszont ne használjunk a receptben tejszínt, hanem helyettesítsük azt nagyjából kétszeres mennyiségű borral.

A tökéletes forrócsoki receptje

4 dl tej (2,8%-os)
80 gramm étcsoki (70%-os)
20 gramm tejcsoki
1 dl tejszín
1 csipet só
bármelyik ízesítő

A tej felét egy kisebb lábasban felmelegítjük, amíg gőzölögni kezd. Hozzáadjuk a feldarabolt csokit, majd addig kevergetjük, amíg elolvad. Ekkor hozzáöntjük a maradék tejet és a tejszínt. Tovább melegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen forrni a keverék. Adjuk hozzá a választott ízesítőt és a csipet sót, majd keverjük át, és töltsük csészékbe. Akkor lesz a legsűrűbb, mégis selymes állaga, ha folyamatosan kevergetjük, amíg tálalásra kerül. Esetleg adhatunk hozzá tejszínhabot, de az már tényleg mindennek a teteje.

Futureater