A cékla magas kálium-, valamint A-, B-, és C-vitamin tartalma miatt az egyik legegészségesebb alapanyagunk, mégis sokszor fejtörést okozhat, mit készítsünk belőle. Megsütve egészen más ízvilágot mutat, mint a savanyított változat, érdemes kipróbálni így salátákban vagy akár pürésítve. Amíg a cékladarbok alufólia alatt sülnek, bőven van időnk kitalálni, mi is készüljön belőlük. Világbajnok például a sült cékla csicseriborsóval turmixolva, humuszként. És ha már ilyen terápiás ételt készítünk, ne hagyjuk ki a gránátalmát, a mentát és a diót: elképesztő ízkavalkádban lesz részünk.
További gyors és finom céklás receptekért kattints a Futureater blogra!
Céklás humusz
(előételként 2 főre)
- egy közepes cékla
- 250 gramm konzerv csicseriborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- só
- negyed citrom kifacsart leve
- 1 tk tahini
- 2 ek joghurt
- fél marék mentalevél
- 1 marék dió
- negyed gránátalma magjai
A céklát félbe vágjuk, a darabokat egyenként alufóliába csomagoljuk, majd 200 fokos sütőben 40 perc alatt puháraa sütjük.
Kihűtjük, meghámozzuk, majd összeturmoxoljuk a lecsepegtetett és megtisztítot csicseriborsóval, az olívaolajjal, sóval és citromlével. Hozzákeverjük. atahinit és a joghurtot, majd hozzéadjuk a felaprított mentalevelet, a durvára vágott diót és a gránátalma magjait is.
Futureater