Kedvenc helyünk a héten: Soulfood

2018. március 14.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Végre nem kell ahhoz New Orleansig utazni, hogy minőségi kreol street foodot ehessünk, első körben csupán elég elsétálni a Kazinczy utcába, a soulfood hazai főhadiszállására. Étteremlátogatásaim alatt még egyszer sem távoztam éhesen, de ekkora kajakómát sem éltem még át mostanáig, ami többek között vendéglátóink bőkezűségét dicséri. Bemutatjuk a Soulfoodot, ahol az ételnek tényleg lelke van, el is áruljuk, miért.

Csüllög Olga az étterem konyhafőnöke éppen olyan személyiség, mint maga a Soulfood: nyitott, kedves, elképesztően laza és olyan volt vele beszélgetni, mintha egy régi barátnőt kérdeztem volna a munkájáról, amellyel szenvedélyesen, évek óta foglalkozik. Olga az olasz konyhától, a francián át a mexikóiig szinte mindenhol megfordult, a legjobban mégis a kreol ételek elkészítését szereti. Míg az európai konyha megkíván bizonyos szabályokat, a kreol és cajun ételeknél a szabadság és a mersz a legfontosabb hozzávaló. Éppen ezért szereti a fiatal séf a Soulfood konyháját, ahová éppen olyan lazasággal került, amilyen laza maga a Soulfood megálmodója, Greilich Attila is. Jazz zenészként és világjáró gourmandként Attila jó pár nemzet konyhájában megfordult már, mégis a lousianai cajun és kreol ízvilág hiányzott neki Budapesten a legjobban. Szerencsénkre 2014-ben meg is nyitotta az ország első soulfoodozóját. 

Attila és Olga azóta jó barátokként vezetik az éttermet, amelynek folyamatosan változó menüit az egész csapattal havonta leülve álmodják újra ás újra . Ebédelni érkeztünk, a folyamatosan érkező tartalmas fogásokat azonban négyen is alig győztük megkóstolni. Az előételnek felszolgált csicseriborsólepény és mártogatós tál után már jól is laktunk volna, de mit sem sejtve álltunk neki karibi currynek és kókusztejes ráklevesnek, mikor Olgáék egymás után hozták fel a BBQ bordától és kreol burgertől roskadozó tálakat, na meg a Surf and turf kreol dirty rice névre hallgató ananászos rizses marharagut.

Amellett, hogy a lélegzetünk is elállt, fél órán belül diagnosztizálni lehetett a karibi kajakómát, amit gyorsan lenyomtunk egy kávéval, majd jöhetett az igazi amerikai desszertpáros. A Fairy tale nevű, rágógumiízű csokoládétorta és a kreol sült banán pedig legédesebb vágyaink egyike volt, csak mostanáig nem tudtunk róla.

Az édeskés-fűszeres fúziók szerethetősége mégsem a szokatlanságban rejlik, hanem a Soulfood filozófiájában, miszerint készítőinek benne van a lelke abban, amit főznek. Olga sem véletlenül a kreol konyhánál kötött ki: „Ha nem szereted azt, amit csinálsz, nem is leszel jó benne, mi viszont imádjuk és szívünk-lelkünk benne van abban, amit kitalálunk és megfőzünk nektek”. Éreztük!

13 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

Mikor: buli előtt, közben vagy után nem tudnánk jobb receptet egy kiadós karibi szendvicsnél. Hétfőtől szerdáig és vasárnap 12.00-22.00-ig, csütörtökön 12.00-23.00-ig, pénteken és szombaton pedig egészen éjfélig várják az igazán lélekhez szóló ételekre vágyókat.

Kiknek ajánljuk: azoknak, akik nem számolják a kalóriákat és bűntudat nélkül szeretnek jót és nem mindennapit enni!

Marie Claire plusz: Budapesten talán csak itt kóstolhatunk eredeti recept alapján készült louisianai gumbot feket kagylóval felturbózva, így jár érte a pont. 

Árfekvés: A kiadós burgerek 1990 Ft-ba kerülnek, míg a szendvicsek és kreol főételek 2000-3000 Ft körül mozognak. Az étlapot itt találod, ami pedig a legjobb az egészben, hogy házhoz is szállítanak!

Fotók és szöveg: Bodnár Zsófia