Omlós diós-lekváros keksz

2018. március 31.
Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere ezen a szombaton is egy szuper finom és ráadásul egészséges receptet hoz nektek. A húsvéti asztalra is szuper ez az omlós keksz.

Omlós diós-lekváros keksz

Hozzávalók 20-30 darabhoz:
– 250 g tönköly fehérliszt
– 160 g dió, darálva
– 250 g jó minőségű margarin (hideg legyen!)
– 100 g nád porcukor
– csipet Himalaya só
– sárgabarack lekvár

Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és vékonyan kenjük át kókuszolajjal.

Egy tálba kockázzuk fel a hideg margarint, majd adjuk hozzá a lisztet. Kézzel/tésztavágóval dolgozzuk morzsás állagúra. Ekkor adjuk hozzá a darált diót, a porcukrot és a csipet sót. Gyúrjuk össze a tésztát. Tegyük lisztezett felületre és nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vágjunk kis köröket a tésztából, tegyük a tepsire és süssük 12-15 percig, amíg aranybarnák lesznek.

Ha kihűltek a keksz körök, vegyünk egyet, kenjük meg lekvárral és “ragasszunk rá” egy másik keksz lapot.

Dobozban, hűvös helyen két hétig elállnak, de úgysem fognak addig tartani.

Tipp: a kekszeket bevonhatjuk csokoládészósszal. Olvasszunk fel vízfürdő felett 100 gramm étcsokoládét és ebbe mártogassuk bele a keksz szendvicsek egyik oldalát. Csokoládészószt készíthetünk úgy is, hogy egy kevés kókuszzsírt felolvasztunk, adunk hozzá kakaóport és ízlés szerint tehetünk bele vaníliát vagy valamilyen édesítőszert (datolyaszirupot vagy nád porcukrot). Jól elkeverjük és belemártogatjuk a keksz szendvicsek egyik oldalát. Hagyjuk a csokit rádermedni, utána tálaljuk.