5+1 tipp a környezetbarát konyháért

2018. április 16.
Csökkentenéd az ökológiai lábnyomodat, de tehetetlennek érzed magad a műanyag zacskók áradatában? Úgy érzed, túl nagy a probléma ahhoz, hogy érdemi változást lehessen elérni? Olvasd el tippjeinket, és győzd le a műanyag zacskók démonját!

Mekkora a probléma?

Világszerte óriási problémát okoz az élelmiszerek műanyag csomagolásának hulladékként való megjelenése. Európában évente több mint 30 kg műanyag csomagolóanyagot dobunk ki fejenként, miközben a tengerpartokon felgyülemlő szeméthalmok több mint 85%-a műanyag, azon belül is főként egyszer használatos csomagolás.

Ezek a számok ijesztőek, de a komor valósággal a közvetlen környezetünkben is találkozhatunk. Elég, ha a vásárlás végén a pénztárnál sorban állva jobban végignézünk a kosarunkon, egyből láthatjuk, milyen sok felesleges csomagolóanyaggal fogunk hazatérni. Szintén aggasztó lehet, ha ilyen szemmel vizsgáljuk a hűtőt, ugyanis sokszor nem is igazán az élelmiszereket, hanem főként azok csomagolását hűtjük.

A probléma tehát óriási, de rengeteg apró lépés van, amit mi magunk is megtehetünk a helyzet javításának érdekében.

  1. Mondj nemet a zacskókra!

A piacon és a szupermarketben is ipari mennyiségű műanyag zacskóval találkozhatunk a zöldségek és gyümölcsök mellett, hogy fajta szerint külön csomagolva vihessük haza a megvásárolt portékát. De ha jobban belegondolunk, ez nem csak teljesen felesleges, de rendkívül környezetszennyező is. Semmi baja nem lesz a narancsoknak, ha közvetlenül az alma, a krumpli és a hagyma mellett utazik a táskánkban hazáig. Hagyjuk a boltban a zacskókat!

  1. Hanyagold az ásványvizet

Mérhetetlen mennyiségű műanyag szemetet termelünk, ha másfél literes kiszerelésű ásványvizet fogyasztunk naponta. Bár Magyarország legnagyobb részsén teljesen iható minőségű a csapvíz, sokan mégis ódzkodnak ettől. A zsugorfóliába csomagolt ásványvizes palackok pocsékolása helyett azonban sokkal környezetbarátabb módon járunk el, ha beszerzünk valamilyen vízszűrőt: a kancsótól a csapra szerelhető filterig számos jó megoldás létezik, mindenféle árkategóriában.

  1. Irodai ebéd? Főzz otthon!

Ritkán kerül elő a környezetszennyezés kapcsán ez a szempont, de az irodai ebédek valójában rengeteg szemetet termelnek. Széles körben népszerű az ételrendelés, de akár egyszeri, akár több hétre előre beregisztrált kiszállítós ebédről van szó, azok rendszerint eldobható műanyag csomagolásban érkeznek. Sok más szempontból is jobban járunk, ha inkább előző este otthon főzünk valamit, amit másnap a saját, többször használatos műanyag dobozunkban szállítunk a munkahelyünkre.  

  1. Legyél a textilszatyrok királynője!

Az egyik legegyszerűbb megoldás, hogy csökkentsd a konyhával kapcsolatos ökológiai lábnyomodat, ha nem a bolti műanyag szatyrokban szállítod haza a bevásárlást, hanem magaddal viszed a saját textilszatyrodat. Manapság már ugyanolyan divatos kiegészítő lehet ez, mint egy hagyományos táska (láttátok már egyes fiatal magyar divattervezők oversized textilszatyrait?), de persze beszerezhetünk vicces feliratokkal vagy épp az iskolánk, egyetemünk vagy munkahelyünk logójával ellátott szatyrot is. A lényeg, hogy ne műanyagból készüljön.

  1. Takaríts okosan!

Szilvia és társai, azaz a konyhai papírtörlők épp virágkorukat élik, miközben hatalmas mennyiségű, amúgy felesleges szemetet termelünk a használatukkal. De ki mondta, hogy már nem trendi a konyharuha? Pontosan ugyanazt tudja, mint a papírtörlők, de a mosásuk jóval kevésbé terheli a környezetet. A probléma hasonlóképp fennáll a papír- és textil-szalvéták esetében is – ha tehetjük, inkább az utóbbit használjuk a háztartásunkban.

A legtöbb módszer a konyhai környezetvédelem kapcsán nem hogy drágít, de még pénzt is spórol nekünk, így marad némi mozgástér, hogy megtegyünk még egy lépést. Bár kicsivel drágább, környezeti szempontból mégis óriási különbséget jelent, így ha tehetjük, válasszunk biológiailag lebomló szivacsot és környezetbarát mosogatószert (és ne feledjük, a habzóképesség nem áll egyenes arányban a zsíroldó- és tisztító faktorral!).

    +1 Vidd túlzásba a környezetvédelmet

Ha a fentiek már napi gyakorlatnak számítanak otthon, akkor itt az ideje magasabb fokozatra kapcsolni! Házibulik előtt menj el egy kézműves sörözőbe, és szállítsd onnan az alkoholt a saját kulacsodban. Vásárolj nagy tételben, amit csak lehet! Rengeteg felesleges műanyagba csomagolt felvágott és sajt helyett válassz nagy kiszerelést, és fagyaszd le, amit épp nem fogyasztasz el. Vagy, ha teljes mértékben zero-waste háztartást alakítanál ki, akkor próbálkozz meg az otthoni komposztálással. Ehhez ideális esetben szükséged lesz egy kertre is, de ha igazán kalandvágyó vagy, akkor készíthetsz magadnak komposztáló dobozt, amelyet az erkélyen vagy egy hűvös helyen tartva rendkívül hatékonyan csökkentheted az általad termelt háztartási hulladék mennyiségét.

 

Futureater