Hozzávalók:
A juharszirupos krémsajt-máz elkészítéséhez
- 85 g natúr krémsajt, pl. Philadelphia, vagy mascarpone szobahőmérsékleten
- ¼ bögre* juharszirup
*1 bögre=2,5 dl
A fahéjas töltelék elkészítéséhez
- 8 evőkanál sózatlan vaj, feldarabolva
- ½ bögre sötét barnacukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- ¼ bögre zsíros tejszín
A fahéjas palacsintatekercsek elkészítéséhez
- 1 ½ bögre simaliszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ¾ teáskanál asztali só
- 1 ½ bögre író
- 3 evőkanál olvasztott sózatlan vaj, + még egy kevés a serpenyő kikenéséhez
- 2 db nagy tojás
- ½ teáskanál vanília kivonat
- ½ bögre durvára vagdosott pekándió
Elkészítés:
(Különleges eszközök: habzsák kis méretű díszítőcsővel)
A sütőt 95°C-ra előmelegítjük. Egy sütőrácsot helyezünk a tepsire, és betesszük a sütőbe.
A bevonat elkészítéséhez a krémsajtot egy tálba tesszük. A juharszirupot egy kis lábosban, kis lángon addig melegítjük, míg éppen elkezd rotyogni. Ezután a krémsajtra öntjük és határozott, gyors mozdulatokkal simára keverjük. Félre tesszük, közben melegen tartjuk.
A fahéjas töltelék elkészítéséhez a vajat egy kis lábosban addig olvasztjuk, míg világos aranybarna lesz. Belekeverjük a barnacukrot és a fahéjat (ne aggódjunk, ha a cukor összeáll, és elválik a vajtól). Belekeverünk ¼ bögre vizet és addig melegítjük, míg rotyogni kezd, közben addig keverjük, míg a keverék állaga sima lesz. Még körülbelül 2 percig rotyogtatjuk, míg kissé besűrűsödik. Ezután belekeverjük a tejszínt és még további 2 percig hagyjuk rotyogni. Egy kis tálkába átöntjük hűlni – a keverék lehűlés közben besűrűsödik – és amikor ez megtörténik, átrakjuk a habzsákba.
A palacsinta elkészítéséhez egy nagy tálba összeöntjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd összekeverjük. Egy közepes tálban összekeverjük az írót, 3 evőkanál olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliát. A „nedves” összetevőket összekeverjük a szárazakkal és addig kevergetjük, míg a tészta éppen összeáll.
Egy nagy teflon serpenyőt vagy palacsintasütőt közepes lángon felmelegítünk, és egy kevés olvasztott vajjal megkenjük. Egy merítőkanállal körülbelül ¼ bögre tésztát öntünk a serpenyőbe és egy 10 cm átmérőjű kört formázunk belőle.
Még néhány palacsintára való tésztát önthetünk a serpenyőbe, de vigyázzunk, hogy ne túl sokat.
Amikor a palacsinták felületén buborékok kezdenek képződni, a habzsákból rányomjuk a fahéjas tölteléket. A palacsinta közepén kezdjük, és spirál formában nyomjuk rá a tölteléket (hasonlóan ahhoz, ahogy a pékségben kapható fahéjas tekercs kinéz). Tovább sütjük még 2 percig, míg nagyobb buborékok jelennek meg, a felülete kicsit szárazabb lesz és kezd összeállni, az alja pedig világos aranybarnára színeződik – ha szükséges, állítsunk a lángon, hogy az alja ne barnuljon meg addig, míg a teteje össze nem állt. Megfordítjuk, és még 1 percig sütjük, míg a palacsinták fonákja is aranybarnára sül.
A kész palacsintákat átrakjuk a sütőbe, hogy melegen tartsuk, míg a többi elkészül.
Felszolgálás: Mindegyik tányérra 3-3 palacsintát helyezünk, meghintjük a juharszirupos krémsajt mázzal és pekándiót szórunk rá.
Alapinformációk:
Nehézségi fok: közepes
Teljes idő: 1 óra 15 perc
Aktív idő: 45 perc
Elegendő: 4 főre
Még több receptet láthattok Bobby-tól a Reggeli Bobbynál részeiben – dupla epizódok április hétvégenként 10:50-től a Food Networkön.