Az eper egyértelmű jele a tavasz beköszöntének, és bár számos süteményben és édességben felhasználhatjuk, legtöbben mégis önmagában, esetleg egy kevés porcukorral vagy tejszínnel szeretik. Az alábbi recept fantasztikusan koncentrálja és mélyíti a gyümölcs ízét, sütés közben pedig olyan illat lengi be a konyhát, mint ha épp valami varázslatot hajtanánk végre. Próbáljátok ki a sült epret, felhasználható édes és sós fogásokhoz egyaránt, például tejberizshez, pudingokhoz, joghurtba keverve, de salátákra, sőt akár kerti grillen készített húsok mellé is.
Balzsamos sült eper
(kb. 2 dl-hez)
- 300 gramm friss eper
- 3 ek méz
- 1 ek olívaolaj
- 1 csipet só
- néhány csepp balzsamecet
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Az epret megmossuk, a zöldjét eltávolítjuk, majd félbe (a nagyobbakat negyedekbe) vágjuk és egy nagy tálba tesszük.
- Egy bögrében összekeverjük a mézet az olívaolajjal és a sóval.
- Óvatosan összeforgatjuk az epret a mézes olajjal.
- Egy peremmel rendelkező sütőlapra vagy alacsony oldalú sütőtálra sütőpapírt terítünk, majd egyenletesen szétterítjük rajta az epret.
- 30 percig sütjük, majd a gyümölcsöt a kiengedett levével együtt egy kisebb tálba kanalazzuk.
- Hozzákeverünk néhány csepp balzsamecetet. Azonnal felhasználhatjuk, de nagyjából egy hétig eláll a hűtőben.