Mit esznek a modellek? – Barabás Heni

2018. május 04.
Tényleg csak üres salátalevelek kerülnek a modellek tányérjára vagy a sztereotípiákkal ellentétben néha ők is megesznek egy szaftos hamburgert vagy két marék töpörtyűt? Ezúttal Barabás Heni kalauzol el minket a vegán lakomák világában.

Sziasztok, Barabás Heni vagyok, az Attractive Models modellje.

Pár dolog MINDIG megtalálható nálam: konzerv bab (vörösbab a kedvencem) és csicseriborsó, krumpli/édeskrumpli, rizs, fagyasztott zöldség, gyümölcs, zab, növényi tej. Ezekből bármikor ha hazaesek vagy nincs időm/kedvem főzni, össze tudok dobni valami laktatót, finomat és egészségeset.

A másik all time favorit az étkezési sörélesztő (sajtra emlékeztető íze miatt, egy tonnányit szórok minden zöldséges, sós ételhez) és a mustár mint szósz. Utóbbit sokszor keverem össze egy kis tahinivel és sörélesztővel is.

Télen MINDEN reggel zabkásával kezdek. Milliónyi variáció létezik, én a kakaós-banános-kesuvajas/mogyoróvajas vagy erdei gyümölcsös változatért vagyok oda. Ehhez még elhagyhatatlan a nyers kakaóbab töret, imádom ha valami roppan az egyébként pépes zabkásában. A textúrák keverése izgalmassá tesz minden fogást. Minden reggel valami édessel kezdek, ha nyár van és meleg akkor inkább a zabkása helyett a könnyebb gyümölcsöket választom. Akár smoothie formájában is, – bár mostanában eléggé elszoktam tőle, inkább megrágok mindent és nem turmixolok. A mostani kedvencem reggelire, hogy felvágok banánt és/vagy mangót valamilyen más gyümivel, például kivivel vagy almával, hozzádobok kis fagyasztott bogyós gyümit (fagyasztottan jobban megéri, olcsóbb, nagyobb a mennyiség és tovább tart!) ezt felöntöm kókuszos rizstejjel, megszórom kakaóbabbal, lenmagporral. Isteni!

Az ebéd és  a vacsi általában nem nagyon tér el ha főzök (vagy inkább csak összedobok mindent, amit találok). Ilyenkor nagyobb adagot csinálok, hogy elég legyen késöbbre, másnapra is. De akármit is készítsek, mindenbe kerül sörélesztő és/vagy mustár és/vagy valami paradicsomos szósz, ketchup. Imádom a szendvicssütőben, vagy piritóban készült édeskrumplit. Ezen belül a kedvencem a japán édeskrumpli ami nem narancssárga belül, hanem ugyanolyan mint a sima krumpli, csak a külseje lilásabb. Ugyanúgy megpiritom a krumplikat mintha csak kenyeret csinálnék. Ehhez persze jöhetnek a zöld levelek (fodroskél és spenót első helyen), zöldségek, ,gabonafélék, babfélék, hüvelyesek minden mennyiségben. Másik nagy kedvencem a zöldségleves! Általában fagyasztott vegyes zöldségből készítem őket. (brokkoli, karfiol, kukorica, répa, borsó, bab)

Ha éppen kint eszem, akkor imádom a zöldséges pizzát, a jól megtömött salátákat, vega burgereket, avokádós-uborkás-zöldséges sushit stb… A kedvenc helyeim a Napfényes étterem, a VeganLove, az Oh My Green, a Tokio…
Napközben ha egy kis gyors harapnivalóra lenne szükség, akkor natúr gyümölcsöt vagy kókuszos rizstejes kukoricapehelyhet választok, persze nem a cukrozott fajtát, hanem olyat, ami csak kukoricát és sót tartalmaz. Vagy egy másik megmentőm a bögrés instant zabkása: víz vagy növényitej hozzáadásával, némi gyümölccsel, kakaóbabbal 2 perc mikrózást igényel, és voilá!
Alapjáraton egyébként édesszajúnak mondhatom magam, van, hogy néha egy egész tábla 90%-os vagy vegán tejes, édesebb csokit is benyomok, de ez ritka. Inkább a nyers, aszalt szeleteket szeretem, a raw csokis és az epres a kedvenc. A kávéról leszoktam pár hete, helyette inkább a zabtejes matchát, chai lattét iszom.  Na és persze sok-sok vizet és teát.
Ha utazom, vagy előre tudom, hogy másnap nem lesz sok lehetőségem ételt vásárolni vagy főzni, akkor csomagolok. Műanyag doboz, zöldség, rizs, bab, sörélesztö. Kész. Annyira imádom az egyszerű, gyors, nem túlbonyolított ételeket. Pláne ha éhes az ember és türelmetlen! Íme a bizonyíték, hogy az egészséges táplálkozáshoz nem lehet kifogás az időhiány! :)​